Elek: U nedelju nastavak preventivnih pregleda u KBC Kosovska Mitrovica

Zlatan Elek
Izvor: Kosovo Online

Preventivni specijalistički pregledi u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije biće obavljeni u KBC Kosovska Mitrovica u nedelju 26. maja 2024. godine, najavio je Direktor tog Kliničko-bolničkog centra Zlatan Elek.

Elek je na konferenciji za medije naglasio da će se pregledi obaljati u terminu od 08 do 17 časova. 

"Po prvi put, u dogovoru sa ministarstvom zdravlja, odlučeno je da fizijatri pregledaju deca predškolskog i školskog uzrasta. Kod nas će se ti pregledi raditi na Dermatološkom odeljenju gde nam je trenutno izmeštena Fizijatrija i biće za decu predškolskog i školskog uzrasta, bez obzira poseduju li ili ne knjižicu. Za to nije potreban nikakav specijalistički uput. U zavisnosti od nalaza fizijatra, istog dana moći će da urade i druge pretrage, ako je potreban rendgen kičme, pregled ortopeda, a u toku sledeće nedelje, moći će da urade ostale specijalističke preglede bez zakazivanja", naglasio je Elek.

Dodao je da će za odraslu populaciju biti organizovani pregledi kod pulmologa.

"Pulmolozi će obavljati preglede u nedelju za sve stanovnike koji žele da pregledaju svoja pluća ili imaju problema sa plućima. Biće poslušana pluća, pulmolog će uraditi klinički pregled, biće odrađena kompletna krvna slika i ukoliko pulmolog smatra da treba i ima neki nalaz, biće urađen rendgenski pregled istog dana. On će biti rađen svima onima koji imaju više od 50 godina i duže od 30 godina pušačkog staža. To je stav našeg Instituta za pulmologiju u Srbiji", rekao je Elek.

Istakao je da će u nedelju biti aktivna i laboratorija od 8 do 17 časova.

"Za sve žene, biće urađen hormonski status hormona štitne žlezde t3, t4 i tsh, a što se tiče muškaraca, biće rađen prostata specifični antigen, odnosno PSA. Svi koji imaju sumnjive nalaze, ili oni nisu u referentnim granicama, biće pregledani od strane interniste ili urologa već u ponedeljak, bez ikakvog zakazivanja", izjavio je direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Naglasio je da se ovom akcijom Ministarstva zdravlja pomaže stanovništvu, ali i nadležni imaju adekvatan skrining.

"To je važno za pravilan razvoj predškolskog i školskog uzrasta jer imamo mnogo dece sa problemima sa kičmom i ravnim stopalima, pa smatramo da ćemo ovim pregledom uspeti da preveniramo niz drugih oboljenja. Preventivni pregledi omogućavaju da se rastereti zdravstveni sistem u Kosovskoj Mitrovici jer pojedine službe imaju veliki broj pregleda u toku nedelje, pa određeni ljudi sada mogu bez zakazivanja da budu pregledani u nedelju. Imamo dovoljan broj lekara, jer je država Srbija, ministarstvo zdravlja i Kancelacija za KiM učinila veliki napor i zaposlila nove kadrove pa smo u situaciji da nemamo nijednog nezaposlenog lekara Opšte prakse", zaključio je Elek.