Eparhija raško-prizrenska: Za narod u Orahovcu mural sa likom Đokovića je simbol slobode

Mural Novaku Đokoviću u Orahovcu
Izvor: Amici di Dečani

Eparhija raško-prizrenska, povodom incidenta skrnavljenja murala sa likom Novaka Đokovića u Orahovcu navodi da je za srpski narod u toj opštini mural simbol slobode i dostojanstva u situaciji u kojoj je poslednjih 23 godine izložen nizu napada, paljevina kuća, pljački i pucanja, a sve sa ciljem da se preostali Srbi prinude na iseljavanje.

Iz Eparhije ističu da svaki napad na srpski narod na Kosovu doživljavaju sa tugom i bolom, prenosi RTS.

"Tako je i sa najnovijim incidentom u maloj srpskoj enklavi u Orahovcu, gde je na trgu ispred crkve oskrnavljen mural sa likom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji je bio postavljen u organizaciji italijanske organizacije za pomoć našem narodu na KiM 'Prijatelji Dečana'", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da su nepoznata lica u toku prethodne noći polila moral belom bojom.

"Za naš narod u Orahovcu ovaj mural simbol je slobode i dostojanstva u situaciji u kojoj je poslednjih 23 godine izložen nizu napada, paljevina kuća, pljački i pucanja, a sve sa ciljem da se preostali Srbi prinude na iseljavanje. Policija po običaju napravi uviđaj, ali počinioci se nikada ne privode licu pravde", dodaje se u saopštenju.

Ističu i da je vladika raško-prizrenski Teodosije u nedelju u Orahovcu služio liturgiju da bi ohrabrio verni narod da ostane i opstane kao svoji na svome.

"Zato i ovom prilikom naša Eparhija izražava solidarnost sa našim hrabrim Orahovčanima i apeluje na međunarodne i kosovske institucije da Srbima u ovom gradu omoguće miran i dostojanstven život", poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.