"Filmske novosti“: Serijal obuhvatio 189 lokacija i pokazuje snagu žive srpske crkve na Kosovu

Zočišste
Izvor: RTV Kim

Prvi put u istoriji Srbija dobija sveobuhvatnu vizuelnu priču o svojoj baštini na Kosovu kroz serijal "Filmskih novosti“ u kom je do sad snimljeno 189 lokacija, od najvećih manastira, vladarskih zadužbina Nemanjića, do zaboravljenih crkvišta, koje su varvarskim razaranjem pretvorene u gomile kamenja, prenose Novosti.

U veliki projekat "Filmskih novosti uključeni su i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, Ministrstvo spoljnih poslova i RTS. Poduhvat je velika bitka za istinu o Srbima, jer su kosovski Albanci, uz ogromnu finansijsku i medijsku pomoć njima naklonjenih zemalja počeli da snimaju i filmove u kojima srpsku baštinu prisvajaju kao svoju. Naši autori su uvereni u uspeh u odbrani istine jer su već izveli "nemoguću misiju“ i snimili spomenike srpske baštine na Kosovu, na mestima gde to nije bilo bezbedno učiniti ni u vreme SFRJ.

Direktor "Filmskih Novosti“ Vladimir Tomčić je istakao da je srpski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski samostalno prosledio nekoliko epizoda ovog serijala najvećoj ruskoj crkvenoj televiziji koja se gleda od Vladivostoka do Kijeva, a njeni predstavnici su zahtevali prevod svih epizoda u što kraćem roku.

"Serijal će biti preveden na engleski, nemački, kineski, francuski, španski i albanski, a naše ambasade će ga distribuirati svim bažnim institucijam na tim govornim područjima. RTS će odlučiti kada će emitovanje prve sezone serijala početi kod nas, očekujem da će to biti sa početkom proleća“, rekao je Tomčić.

Tomčić kaže da živa crkva nisu samo prelepi hramovi, freske i ikone, već sav srpski narod, sveštenstvo i monaštvo na Kosovu kojima baština predaka daje snage da osptanu.

"Rekao bih da je to pravo božje čudo, jer se u serijalu vidi snaga žive srpske crkve u najtežim vremenima u srpskoj Svetoj zemlji, srpskom Jerusalimu. U Zočištu sam upoznao albansku porodicu koja dovodi bolesno dete pod mošti svetog kozme i Damjana i moli za iscelenje. Njegov otac mi je plačući ispričao da je on rušio i palio ovu svetinju. Sada želi da se iskupi za taj greh, jer smatra da mu je zbog njega bolest napala dete“, rekao je Tomčić.