Fondacija Tači izražava zabrinutost da će imati sudbinu Fonda za Ljimaja i Haradinaja

Hašim Tači
Izvor: Reporteri

Iako je Vlada Kosova stavila na raspolaganje 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu, porodica bivšeg predsednika Hašima Tačija traži dodatni novac pa je njegov brat objavio je da je osnovao fondaciju „Podrška za pravnu zaštitu Hašima Tačija“, prenosi Koha.

„Neke od osnovnih aktivnosti Fondacije su, pravna i transparentna organizacija prikupljanja sredstava i pružanje finansijske podrške kako bi se omogućila istinska pravna zaštita predsednika Tačija tokom sudskog postupka protiv njega, pružanje tehničke i stručne pomoći timu odbrane u okviru ovog pravosudnog procesa, kako bi se argumentovala nevinost Tačija“, kaže se u saopštenju.

Koha podseća da ovo nije jedini put da građani traže pomoć za optužene. U vreme kada je Haški tribunal optužio Fatmira Ljimaja 2003. godine i Ramuša Haradinaja dve godine kasnije, iz tada otvorenih privatnih fondova prikupljeno je oko milion 712 hiljada evra. Od toga, milion i po za Haradinaja i 212 hiljada za Ljimaja. Izjava o tim sredstvima nije bila transparentna i način njihovog trošenja nikada nije objavljen u javnosti.

Za Fond Haradinaja tri osobe su optužene za korupciju.

Jahja Luka iz Alijanse za budućnost Kosova, Miljazim Abazi, direktor Kasabanke i Hašim Sejdiu, menadžer filijale Kasabank u Prištini, optuženi su za lažno prijavljivanje prijava, nelegalne doprinose i neprijavljivanje bankarskih transakcija.

Abazi i Sejdiu pušteni su 2010. godine, ali je Luka proglašen krivim i kažnjen sa 10.000 evra i 10 meseci uslovno, kaznom koja je smanjena na devet meseci nakon žalbe. Sud je utvrdio da je od avgusta 2005. do novembra 2006. Luka deponovao više od  1.500.000 evra u fond Haradinaj kroz niz različitih transakcija u Kasabanci.

Na osnovu prethodnog iskustva iz sredstava opredeljenih za Ljimaja i Haradinaja, istraživač tranzicione pravde Nora Ahmetaj kaže da postoji rizik da ovaj za Tačija ne bude transparentan.

„Fondacija„ Podrška pravnoj zaštiti Hašima Tačija“ preuzeta je od brata bivšeg predsednika, odnosno od člana porodice i pojedinca. Poznato je da Kosovo plaća Tačijeve advokate, a budžet je utvrdila prethodna vlada i dalje posluje i izdvaja budžet za pravnu zaštitu. Nakon odluke o izmeni Ustava i uspostavljanja Specijalnog suda za ratne zločine, Skupština Kosova je, bez podrške opozicije, odlučila da ubrza usvajanje dva zakona, Zakona o Specijalnom sudu koji je izradila EU i Evropski zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima na suđenjima u Specijalnom sudu.

Pored Tačija, Specijalni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsedavajućeg DPK Kadrija Veselija, bivšeg predsednika skupštine Jakupa Krasnićija, poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija i Saliha Mustafe.