Gračanica: 23 godine nakon NATO bombardovanja, tišina odzvanja, ne čuje se pravda

Gračanica, pomen NATO bombardovanje
Izvor: Kosovo Online

Parastosom i polaganjem venaca pored spomen krsta posvećenog Srbima stradalim u NATO bombardovanju 1999. godine, u dvorištu Doma kulture u Gračanica, obeležena je 23. godišnjica od početka agresije na SR Jugoslaviju.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju okupljenima se obratila Malinika Mitrović koja je napomenula da je Srbiju i srpski narod zadesila velika tragedija, jer su bombe slali dojučerašnji saveznici, oni sa kojima smo slavili pobedu nad fašizmom.

"Dvadeset tri godine posle bombradovanja tišina odzvanja, ne čuje se pravda i zato ponovo pitamo gde su oni što su nas tada označili kao genocidan narod, nas koji smo samo mnogo puta bili prinuđeni da branimo svoj kućni prag. Gde su ti belosvetski pravednici da svedu crtu na svojim delima i nedelima i da nam kažu da li smo mi to sami sebe ubijali, kidnapovali i palili svoje kuće i svetinje? Dokle ćemo čekati tu pravdu? ", poručila je Mitrović.

Ona je kazala da znamo da su naši stradali heroji zaspali večnim snom da bi Srbija živela, a naša je dužnost da ih pamtimo i ne zaboravimo.

"Zato praštajmo, pamtimo  i neka im je večna slava", dodala je Mitrović.

Pomen stradalim u NATO bombardovanju služio je paroh gračanički Sveta Trajković iz manastira Gračanica.

Tom prilikom on je poručio da prema neprijateljima moramo da budemo blagonakloni i da Gospod često dopušta mnoga iskušenja i stradanja.

"Gospod dopušta stradanja da bi nas opomenuo, da bi nas vratio na pravi put, put istinskog života. A mi, kao što znamo, često smo se odricali tog načina života, i tog puta, koji nam je utro Sveti Sava, a to je put koji vodi u večni život i Crastvo nebesko", poručio je paroh gračanički.

Direktorka Narodne biblioteke Gračanica Brankica Kostić istakla je da ne smemo prepustiti zaboravu žrtve NATO bombardovanja. 

"I tog 24. marta, i svih narednih 78 dana i noći, i svih narednih godina, evo nanizali smo 23, mi smo i dalje na tom braniku, i taj branik je i dalje bedem. Nikada nama u istorji nije bilo lako, a što bi nam danas bilo lakše", kazala je Kostić.

Ispred krsta stradalima stihove je kazivao direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočevič, takođe i pesnik Ratko Popović koji je poručio je prisutnima da srpski narod NATO bombardovanje neće nikada zaboraviti.

Cveće su na spomen obeležju položili predstavnici PO opštine Priština, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Kancelarije za KiM, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović i delegacija iz Velike Plane.