Građani Severne Mitrovice: Svaki sporazum koji spasi bar jedan život je dobar

Severna Mitrovica okićena zastavama Srbije
Izvor: Kosovo Online

Sporazum o povlačenju pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak, uklanjanje barikada postavljenih od strane Srba i dolazak vojnika Kfora koji će u naredne dve nedelje biti zaduženi za bezbednost na ovom području, koji će se danas sprovesti, dobar je pre svega jer se mirnim putem došlo do razrešenja trenutne situacije izazvane jednostranom odlukom Prištine o uvođenju reciprociteta na tablice.

Ovako u najvećem broju slučejeva glasi komentar građana severnog Kosova na dogovor koji su u četvrak, u Briselu, postigli šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine pod vođstvom specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Istoričar Luka Jovanović smatra da je jednostrana akcija kosovskih vlasti o uvođenju reciprociteta bila unapred pripemljene i smišljena sa ciljem da se srpska zajednica zaplaši i isprovocira da učini poteze koji bi se iskoristili protiv nje.

„Smatram da je mir koji je postignut dijalogom u Briselu došao kao olakšanje za srpsku zajednicu koja živi ovde, ali i sve Srbe iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske. Drago nam je da smo tokom ove krize videli spremnost i odlučnost države Srbije da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, da ne dozvoli neke akcije koje su se ranije neprijateljski organizovale protiv Srba“, rekao je Jovanović.

On naglašava da su srpski zvaničnici pokazali smelost i odlučnost da sačuvaju mir i svoj narod na ovim prostorima.

„Kaže se da je svaki sporazum dobar kada je sačuvan bar jedan ljudski život i kada se narod oseća sigurno“, navodi ovaj mladi intelektualac.

Njegovo mišljenje je da će se u narednih šest meseci, koliko je određeno radnim grupama kosovske i srpske strane da pronađu trajno rešenje, voditi teški pregovori oko postizanja kompromisnog rešenja, ali da će isto tako veliki problem biti i implementacija dogovorenog.

„Smatram da će se u narednih šest meseci naći adekvatno rešenje, pretpostavljam da će pregovori biti teški, ali ne samo pregovori, već i implementacija onog što bude dogovoreno. Kao što vidimo, iako Priština sebe predstavlja kao ozbiljnu državu, ona nije spremna da poštuje bilo kakve međunarodne sporazume, što je osnova za postojanje bilo kakve države ili bilo kakve vlasti“, zaključio je Jovanović.

Sličnog mišljenja je i njegov stariji sugrađanin koji smatra da je srpska strana postigla dobar dogovor u Briselu.

„Svaka čast predsedniku i našoj delegaciji za ono što su uradili za svoju zemlju i svoj narod. Sukobi nikome ne trebaju, već narodi treba da se pomire i žive život dostojnog čoveka u 21. veku“, zaključuje ovaj Mitrovčanin.

Ja
02. Oktobar 2021.
Svaki zivot naroda je vredan zato treba biti mira i stabilnosti citavog regiona !!!