Hajrizi: I pored dobrih uslova za rad, stručnjaci odlaze u evropske zemlje

Edmond Hajrizi
Izvor: Ekonomia Online

Visoke plate u inostranstvu i bolji uslovi za rad, neki su od razloga zbog kojih sve veći broj stručnjaka napušta Kosovo i odlazi u evropske zemlje, kaže rektor Univerziteta za biznis i tehnologiju u Prištini, Edmond Hajrizi, prenosi Ekonomija onlajn.

Hajrizi dodaje da, iako su plate i uslovi na Univerzitetu dobri, zaposleni i dalje odlaze.

On smatra da je egzodus globalno pitanje, ali zahteva institucionalni odgovor za, kako kaže, očuvanje i razvoj profesionalaca na Kosovu.

"Problem i uzroci su uglavnom globalni, nedostaje mladog kvalifikovanog kadra. Na globalnom nivou imamo porast potražnje tržišta rada za kvalifikovanim ljudima i sposobnost institucija da obezbede kvalifikovane kadrove. To pokazuje da svi traže talente i profesionalce i nude atraktivnije i bolje ponude i to je ono što utiče i na Kosovo, mogućnost odlaska u Evropu je mnogo lakša i ima bolju ponudu. U ovom slučaju, moramo da napravimo sopstvenu strategiju da se tome suprotstavimo i očuvamo razvoj profesionalaca na Kosovu“, kaže Hajrizi.

Hajrizi kaže da oblast u IT sektoru ima veliki potencijal za profesionalni razvoj, ali da je cilj da usklade tražnju sa tržištem rada.

"Posao u trendu u IT može se još više razvijati. Imamo nove tehnologije, imamo opremu, a svuda u svetu nedostaje kvalifikovanih ljudi. Naš cilj je bio da stvorimo kvalitetan kadar sa kompetencijama koji se prilagođavaju radnom mestu kako u inostranstvu tako i kod nas“, rekao je on.

Hajrizi dodaje da je UBT najveći fakultet računarskih nauka na Balkanu i sa brojem od stotinu hiljada softvera koje on zapravo generiše, ima dobre šanse da privuče investitore.

“Ovde su implementirane sve najnovije tehnologije i ništa ne nedostaje, bilo da se radi o 5G, virtuelizaciji, veštačkoj inteligenciji, robotici, sajber bezbednosti, sve što je danas poznato u svetu je takođe prisutno“, rekao je on.

Hajrizi je rekao da je, pre tri godine, američka kompanija uložila 30 miliona evra investicija i tako motivisala kompanije iz Turske, Izraela, Nemačke i raznih evropskih zemalja da ulažu u ovaj vid obrazovanja.