Himna srpskoj zastavi - projekat iza kojeg je stala cela Srbija

Za srpsku zastavu
Izvor: printskrin

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pokrenut je projekat pod nazivom "Za srpsku zastavu" u okviru koga je napravljena pesma i snimljen spot "Himna srpskoj zastavi".

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica, Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske  (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjaluci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Projekat je podržan od strane srpskih institucija na Kosovu: Opština Leposavić, Opština Kosovska Mitrovica i Opština Zvečan i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, a na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini ‒ Kosovskoj Mitrovici. Prof. dr Biljana Belojica Pavlović komponovala je melodiju, dok su na aranžmanu radili doc. dr Petar Ilić, Lazar Marić i Dušan Popović. Ekranizaciju pesme obavio je Igor Vuković. 

Spot je snimljen u porti manastira Manasija i u porti manastira Pećka Patrijaršija. Deo spota rađen je na srednjovekovnom gradu Zvečanu. U spotu učestvuju i oficiri Kopnene vosjke Vojske Srbije, kao i Jelena Spirić, istaknuti solo pevač iz Kosovske Mitrovice.

U projektu je učestvovalo 20 profesora sa svih učiteljskih i pedagoških fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj i oko 30 studenata. Ovaj projekat imaće dalekosežan značaj u  nacionalnom vaspitanju mladih generacija, kao i u promovisanju, negovanju i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa i identiteta, te poštovanja nacionalnih simbola.