Hotelijeri i zaposleni u turizmu traže od Vlade Kosova da ukine antikovid mere

vlada kosova
Izvor: www.rtvslon.ba

U otvorenom pismu kosovskim institucijama i Vladi Kosova, Hotelijersko-turistička komora zatražila je ukidanje antikovid mera, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir, upozorili su i na masovne proteste, kao i na nepoštovanje propisanih mera Vlade, prenosi Koha.

Komora je zatražila i uklanjanje trenutnih ograničenja koje sa sobom nose propisane antikovid mere, ukidanje poreza za prošlu godinu, raspodelu sredstava iz Zakona o povraćaju PDV i uklanjanje kamata u bankama nakon suspenzije kredita od strane Vlade.

"Što je pre moguće ukloniti ograničenja, jer ona uopšte nemaju smisla u načinu na koji se sprovode. U međuvremenu zahtevamo da svi oni koji ne poštuju mere budu kažnjeni, a ne da svi ostali trpimo posledice", poručili su hotelijeri i zaposleni u turizmu.

U pismu se dodaje i da kategorično zahtevaju da se poštuje tumačenje Ministarstva zdravlja vezano za hotele i goste, jer postoje stvari, kako kažu, koje nisu uzete u obzir.

"Zahtevamo i da se od 1. januara do 31. decembra 2020. hitno ukine plaćanje poreza za sve subjekte koji su bili zatvoreni i nisu radili punim kapacitetom. Zatim, tražimo raspodelu sredstava iz Zakona o ekonomskom oporavku, namenjena aktivnostima koje su najviše pogođene pandemijom kovid-19. Nakon suspenzije kredita od strane Vlade,zahtevamo da se UKINE plaćanja bankarske kamate uklone sA početka perioda pandemije “, zahtevi su koje je Komora uputila u otvorenom pismu Vladi, Ministarstvu finansija, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu trgovine i industrije.

Kako su zaključili, nakon sastanka koji će biti održan ove nedelje, doneće dalje odluke ukoliko njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir.

Inače, hotelski sektor nije funkcionisao od početka pandemije u martu.