Hoti: Srbija zatvorila lokaciju za koju se sumnja da se na njoj nalaze posmrtni ostaci

Andin Hoti
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti rekao je da je u Srbiji pretražena samo jedna lokacija za koju se sumnja da se na njoj nalaze posmrtni ostaci, dok je Kosovo pretražilo sve lokacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je Komisiji za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestale osobe, žrtve rata, seksualnog nasilja i peticije kazao da je "Srbija zatvorila lokaciju za koju se sumnja da na njoj ima posmrtnih ostataka, i ne dozvoljava pristup kosovskoj komisiji".

„Na teritoriji Kosova nije ostala neistražena nijedna lokacija. Izvršili smo 22 isporuke porodicama nestalih osoba. Otvorili smo besplatni broj za građane. U cilju pružanja informacija, više sarađujemo na međunarodnom planu, sa Međunarodnim crvenim krstom. Došli smo do samo jedne lokacije na teritoriji Srbije. Srbija je zatvorila tu lokaciju i sumnjamo da na toj lokaciji ima posmrtnih ostataka. Zatražili smo pristup i regionu Raške i Novog Sada“, rekao je Hoti.

Hoti je kazao da je Zakon o nestalim licima spreman, te da je u fazi dorade, jer su, kako je rekao, u toku razgovori sa Ministarstvom finansija da se u zakon uvrsti mogućnost da porodice nestalih dobiju odštetu.

„Zakon o nestalim licima se razmatra već dugi niz godina, nažalost, Ministarstvo ga je još jednom vratilo Vladi, a mi smo ga preradili. Čuli smo i zahteve udruženja, jedan od zahteva je i finansijska naknada, a Zakon o nestalim licima to ne predviđa, ali razgovaramo o tome sa Ministarstvom“, rekao je Hoti.

Član Koordinacionog saveta Udruženja porodica nestalih Ahmet Grajćevci uputio je kritike na račun kosovske vlade, jer je, kako je naveo, zanemarila porodice ubijenih i nestalih na Kosovu.

On je rekao da ne mogu da prežive sa penzijom od 170 evra, i naveo da ona treba da bude povišena na 260 evra.

"Pogaženo je svako pravo članova porodica ubijenih i nestalih. Tražili smo 260 evra za porodice nestalih. Ovo je uvreda za njih", rekao je Grajćevci i pozvao poslanike da obiđu porodice nestalih i uvere se u njihov težak život.