Jašaraj: Prosvetni radnici na Kosovu svoj dan obeležavaju u očaju

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj istakao je da Svetski dan prosvetnih radnika nastavnici na Kosovu obeležavaju u očaju zbog neisplaćivanja plata od strane Vlade Kosova, prenosi Ljajmi.

Jašaraj je istakao da je blokiranje mesečnih zarada poklon kosovske vlade nastavnicima.

"Danas 31 milion nastavnika, članova Svetske obrazovne internacionale, a ovaj broj uključuje i članstvo našeg Ujedinjenog sindikata obrazovanja, aktivnostima obeležava veliki dan učitelja. Danas se odaje počast uzvišenim žrtvama nastavnika tokom godina i decenija. Danas se vraća sećanje na nastavnike Kosova, koji su 90-ih godina podneli uzvišene žrtve u odbrani svetlosti od tame i očuvanju ideala i nade za Kosovo", poručio je Jašaraj.

On je istakao da prosvetni radnici očekuju da će Vlada Kosova promeniti svoju odluku i isplatiti plate.

"Prosvetni radnici na Kosovu svoj dan obeležavaju u očaju i bez plata. Njihova vlast želi da ih kazni za legitimni štrajk u vreme kada su za isti štrajk uplatili plate službenicima koji su štrajkovali. Prosvetni radnici su u razumnom iščekivanju da će dobiti plate kojima će moći da kupe skromne poklone i da proslave ovaj veliki dan", naglasio je Jašaraj.

Prema njegovim rečima, ako Vlada ne isplati plate prosvetnim radnicima, to će biti jasna poruka za sve građane Kosova.