Jovanović: Pokušavaju da slome SPC, svet zna čija je Bogorodica Ljeviška

Luka Jovanović
Izvor: Kosovo Online

Profesor istorije sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović rekao je, povodom pisanja „Kohe“, da je crkva Bogorodica Ljeviška sazidana na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta", da su takvi navodi neosnovani jer ne postoje nikakvi naučni i arheološki dokazi, a sve u cilju slamanja SPC na Kosovu.

On je podsetio na današnju izjavu manastira Visoki Dečani, gde su postavili pitanje da li imaju dokaza za to što tvrde.

„Naravno da takvih dokaza nema, jer takvi članci i pisanja se mogu naći samo u medijima. Začuđujuće je što je Koha u pitanju, kao jedna medijska kuća koja je objavljivala relevantne tekstove i zašto je ona dozvolila da se nešto pvako piše. Postavlja se pitanje zašto ovako nešto ne može da se napiše i objavi u nekom naučnom časopisu.  Upravo zato što ne postoje naučni dokazi za to, ni pisani ni materijalni dokazi. Ono što smo mogli da vidimo zapravo treba vezati u širu priču koji vidimo u proteklih par meseci, a to je da se svaka crkva na KiM, na ovaj ili onaj način, poveže sa Albancima. Pre smo imali primere gde su pojedine crkve nazivali katoličkim, pa čak i albansko pravoslavnim. Ono što danas vidimo da oni vezuju za antiku, odnosno vraćaju se na onu staru priču, da su oni jedini autohtoni ovde i da su oni jedini gospodari svega na KiM, pa tako i kulturne baštine, bila ona rimska, vizantijska ili srpska, turska ili jevrejska“, ističe on.

Jovanović tvrdi da je to pogrešan narativ koji ne vodi ničemu dobrom.

„Gospodin koji je napisao taj članak je jedna apsolutno nepoznata ličnost. Meni je bilo zanimljivo videti da je on sa zagrebačkog Univerziteta i kad uzmemo u obzir da je u Zagrebu radio jedno vreme dobar deo albanskih istoričara koji su se tamo obrazovali, i da je tamo upravo tu Katedru koja se bavila antikom, vodio i čuveni Zef Mirdita. On je stekao naučni ugled, ali je i sav svoj naučni ugled upotrebio u svrhu albanske nezavisnosti i pravljenja autohtone priče o Albancima. Ta priča narodski ’ne pije vodu’ i ne može se danas ni jedan narod vezivati za neki antički, a naročito se ne mogu Albanci vezivati za Ilire, Dardance i Autorijate, ni mnoge antičke narode koji su ovde živeli pre par hiljada godina, a koje su Rimljani pokorili i inkorporirali u svoj državni sistem“, dodaje Jovanović, podsećajući da su se Iliri asimilovali u Romeje.

On navodi da je manastir Bogorodica Ljeviška, kao i mnogi drugi hramovi koje je podigao kralj Milutin, podignut na starijim temeljima.

„Upravo je bilo i normalno da su narodi koji su primali hrišćanstvo te svoje paganske hramove pretvarali u hrišćanske. Ali, dokazati i tvrditi, kao što ovaj gospodin tvrdi u članku, da je Bogorodica Ljeviška sazidana na temeljima dardanskog paganskog hrama je izlišno. Postavlja se pitanje kako vi tvrdite da je dardanski hram, kako znate da je paganski hram, jer je možda neki drugi objekat u pitanju i da li ste vršili ahreološka istraživanja? Vrlo dobro znamo da nisu. Opet ću podvući, ovakvim pisanjima i ovakvim glupostima može da bude mesto samo u žutoj štampi, nikako u naučnoj literaturi jer ne postoji naučni časopis koji bi preneo nešto ovako“, tvrdi Jovanović.

Govoriti o tome i „stavljati šapu“ na Bogorodicu Ljevišku, kaže Jovanović, ima za cilj dva razloga.

„Prvi je: ’Ako je vaše, što ste je palili marta 2004?’. Drugo, ne može se pričati o tome da su hramovi građeni na temeljima paganskih svetanja, jer je o bilo normalno. Ne može se izvlačiti analogija da je taj hram nečije vlasništvo, ako je sagrađen na temeljima neke starije kulture“, ističe Jovanović praveći paralelu sa Notr Damom i galskog paganskog hrama.

Naš sagovornik smatra da treba reagovati svakog puta kada je ugrožena kulturna baština, sećanje jednog naroda i njegova prošlost.

„Možemo videti da su ovakve revizionističe namere uvek bile prisutne kada je dolazilo do značajnih promena. Meni je izuzetno indikativno zašto se sada krenulo da se udara na SPC, i to na različite načine. Kao da se traži model kako pristupiti odvajanju i krađi srpskih crkava i manastira na KiM. Imali smo primere, da li im prići sa strane katoličanstva, autohtonosti, islama ili nečega drugog, ali se još traži model i pitanje je šta će izneti na kraju. Svet je upoznat čija je kulturna baština, i to je ono što je Albancima glavni problem. Sada treba promeniti taj narativ i dovesti ga pod znak pitanja, u svrhu toga da bi se, kao što su neki stručnjaci izneli u javnost, došlo do slamanja raško-prizrenske Eparhije, da li do njene podele, ukidanja, ili pravljenja samostalne crkve. Možemo videti svuda gde je bila sporna teritorija Srba, dolazilo se do toga da je crkva koja je bila prva na udaru i da su, kao na primeru Crne Gore i Makedonije, udarali na crkvu i na ono do čega je narodu najviše stalo“, kazao je on.

Jovanović ističe da takve tvrdnje uvek treba demantovati i dići glas, ali treba tražiti pomoć Uneska i u drugim verskim zajednicima.

„Apsolutno treba svaki put iznositi naučne dokaze i postavljati pitanje o naučnoj istini i da li postoje materijalni, pisani izvori za bilo koju naučnu tvrdnju“, poručio je Jovanović.