Jovanović: Tabla "UČK" u Kišnici pokazuje namere Albanaca, smetaju im preostalih 114 Srba

Snežana Jovanović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Lokalnog odbora za javnu bezbednost Snežana Jovanović kaže da postavljanje table UČK u etnički mešovitom selu Kišnica u opštini Gračanica, u napetoj situaciji kakva je ovih dana, pokazuje da Albanci ne žele smirivanje tenzija i normalan suživot sa Srbima.

Na desetak metara od dečjeg igrališta u Kišnici danas su postavljene dve table sa natpisom UČK, na dvojezičnoj tabli sa oznakom tog mesta crnom bojom je prefarban naziv na srpskom jeziku.

Jovanović za Kosovo onlajn ističe da se incidenti dešavaju gotovo na svakodnevnom nivou.

"Nisu samo ovakve table znak provokacije. Napadi na Srbe u Kišnici su verbalni, a i fizički, nedavno su kamenovane porodice Trajković i Krstić. Albanski omladinci koji izazivaju incidente okupljaju se u parku i izazivaju ovakve provokacije na gotovo dnevnom nivou", kaže Jovanović.

Kako dodaje, incidenti od strane Albanaca doveli su do toga da se Srbi ne osećaju prijatno u svom rodnom mestu.

"Osećaju psihološki i fizički pritisak, jer kada vas neko na dnevnom nivou provocira i naziva pogrdnim imenima, to ne može biti prijatno", naglašava ona.

Predsednica Lokalnog odbora za javnu bezbednost za Kišnicu, Sušicu i Badovac navodi da su međuetnički odnosi loši, što je dovelo do toga da se broj Srba u Kišnici smanji za čak pet puta.

"Ne postoji dobra volja sa albanske strane da se odnosi srede, i da svi živimo u miru. U Kišnici ima mesta za sve. Ostalo je još 114 Srba, što je mala cifra koja je ranije bila znatno veća. 

Sada su Albanci većinska zajednica u Kišnici i nije im drago što tih 114 Srba i dalje živi ovde. Očigledna je situacija da ovakvim provokacijama i tablama koje postavljaju pokušavaju da nas uznemire i na neki način vrše pritisak na nas", kaže Jovanović.

Prema njenim rečima, Srbi u Kišnici su navikli na provakacije i ne reaguju na njih, što je sa jedne strane dobro, jer pokazuju otpornost na varvarstvo, ali sa druge strane, nije dobro što su incidenti postali deo svakodnevnog života Srba.

Sagovornica Kosovo onlajna navodi da Policija Kosova i sve druge bezbednosne strukture igraju veliku ulogu u sprečavanju incidenta, ali da sa njihove strane nije naišla na razumevanje.

"Policija radi samo ono što mora, ali mi smo svedoci da ne obavlja svoj posao kako treba. Ako se traži pojačano prisustvo patrola i veće angažovanje i ako sa druge strane oni traže krivicu u Srbima, a ne u Albancima koji nas kamenuju, i postavljaju ovakve table, onda je jasno da nema dobre volje", ističe Jovanović.

Prema njenim rečima, nadležni u kosovskoj policiji čak poručuju da je sasvim normalno da table sa natpisima OVK budu okačene širom Kosova.

"Mi jesmo navikli na to, previše smo konflikata sa Albincima previželi, pa nas to ne plaši, ali znamo da znak jedne terorističke organizacije ne treba da bude okačen preko puta dečijeg igrališta. Ovakve provakacije podsećaju na 1999. i sve ono što smo preživeli", kaže ona.

Jovanović dodaje da albanska strana i predsednik lokalnog saveta u Kišnici nisu iskreni, jer ovakve incidente predstavljaju kao sitnice.

"Takve reči u ovakvoj situaciji pokazuju da albanska zajednica ne poštuje Srbe i da ne želi mir u Kišnici", zaključuje Snežana Jovanović.