Ju grupa svirala "Kosovski božur" u Leposaviću

Yu grupa u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

Čuveni domaći rok sastav Ju grupa nastupao je sinoć na platou ispred Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću.

Kao predgrupe nastupali su grupe "Škart" iz Severne Mitrovice, koja inače slavi 10 godina rada i grupa "Džeba" iz Raške.

Gitarista Yu grupe Živorad Žika Jelić istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što svira u Leposaviću.

„Drago mi je što sam na Kosovu i jedva čekam da dođe na red večeras i tih par pesama inspirisani melosom sa ovog područija, sa juga Srbije. Među tim pesmama Kosovski božur mi je omiljena kompozicija. Prošlo je dosta vremena od kada smo zadnji put svirali u Leposaviću, i dobili smo priliku zahvaljujući Centru za kulturu i „Rok festu“, koji se organizuje mnogo godina unazad, da dođemo i odsviramo celovečernji koncert“, rekao je Jelić.

On je tom prilikom podsetio da Yu grupa puni 53 godine, što je možda i najduži staž kada je rok grupa u pitanju na prostoru bivše Jugoslavije. Grupa je odsvirala bezbroj koncerata, a kako kaže Žika Jelić tu je i stalno dokazivanje, uvežbavanje novih kompozicija bez prestanka, koji su se odrazili na veliki koncert na Tašmajdanu, film, monografije i druga ostvarenja.

Za naredni period, kaže, spremaju nov materijal kojim će obradovati vernu publiku.

"Videćemo kada ćemo u studio da snimamo neke nove kompozicije. Veliki problem je što su se nosači zvuka promenili. U poslednjih par godina sve je veće interesovanje za vinil, ploče, što nije loše, jer ima dosta diskofila koji traju i dan danas“, rekao je on.

Pevač ove grupe Petar Jelić kaže da osećanja uvek uzbrukana kada dođu na Kosova.

"Uvek sa posebnom željom, voljom i energijom dolazimo ovde, iz prostog razloga što znamo da ovo znači mnogo više na ovim prostorima nego na nekim drugim na kojima sviramo. Nadamo se  da će ovaj koncert biti nabijen emocijama, s naše strane sigurno hoće. Po onome što sam video na tonskoj probi, kako ljudi reaguju, znam da ćemo imati divno veče“ rekao je Jelić.

I Jelić se podseća sedamdesetih godina prošlog veka kada su nastale pesme koje sadrže kosovske motive koji su obrađeni u njihovoj diskografiji.

„Poruka ljudima na Kosovu je da sva ta ljubav i izdržljivost koju imate se vidi i oseća i svi koji dolaze bar malo u svemu tome pomažu“, poručio je on.