Kačaniku: Nadležne institucije da reaguju zbog rasta cena robe na tržištu

krijumčqrenje
Izvor: Večernje novosti

Kosovo beleži rast cena osnovnih životnih namirnica. Prema podacima Agencije za statistiku harmonizovani iznos potrošačkih cena je u odnosu jun prošle godine viši za 2.4 odsto. Najveće poskupljenje je zabeleženo kod jestivih ulja, hleba, žitarica, goriva, maziva, duvana kao i građevinskog materijala, prenosi RTK2.

Iznos prosečne plate na Kosovu se nije menjao prethodnih godina, ali cene osnovnih životnih namirnica jesu. Za prosečnu potrošačku korpu sad treba izdvojiti mnogo više novca nego ranije.

,,Kupovna moć je opala i nije na nivou na kome bi trebalo da bude, jer generalno, privreda ne radi, radi samo administracija i kupovna moć građana je mala“, kaže jedan od anketiranih građana.

Seljatim Kačaniku iz NVO Unija potrošača kaže da bi nadležne institucije trebalo da reaguju zbog rasta cena robe na tržištu, napominjući da je nedopustivo povećanje cena pojedinih proizvoda za čak 50 odsto.

,,Cena prosečne potrošačke korpe nekada je iznosila 115, sada ovim iznosom moguće je  snabdeti se osnovnim nairnicama za period od nedelju dana, da ne govorimo o luksuzu. Sve ovo od 0.2 ili 2 odsto to su igrarije, jer sve što poskupljuje samo dodatno otežava život potrošačima“, dodaje Kačaniku.