Cene goriva na Kosovu i dalje rastu

nafta-gorivo
Izvor: Klan Kosova

Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.

Predsednik Udruženja Fadilj Berjani je u intervjuu za Kosovo pres rekao da će se najavljeno poskupljenje naftnih derivata u zemljama regiona, odraziti na Kosovo.

“Što se tiče cena u naftnom sektoru, različite su i kreću se po litru nafte od 1,03 evra do 1,10 evra, a benzina 1,07 do 1,12 evra. Mislim da su cene derivata u veleprodaji porasle, dok su maloprodajne cene približno iste, ali na svetskim tržištima su se već odrazile i očekuje se porast cena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Vezano za Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obeležavanje goriva, Berjani kaže da nisu protiv obeležavanja, ali da bi taj ugovor trebalo raskinuti zbog monopola, kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione evra.

„Povodom ovog problema obraćali smo se bivšem premijeru, premijeru Aljbinu Kurtiju, ministarki industrije, preduzetništva i trgovine Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Kosovska carina radi taj posao kao što to rade sve zemlje sveta i Evrope, a ne da ga obavlja privatna kompanija, koja je prilično dobro odugrala ‘igru’. Pretpostavljam da ta kompanija administrativnim uputstvom ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Ugovor mora da se raskine, a udruženje neće zakonom predvideti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati pravo da koristi milione evra“, rekao je Berjani.

Dodao je da će budući Zakon o nafti, regulisati tržište goriva i u pogledu obeležavanja goriva.

“Verujem da će zakon, koji je u izradi, biti usvojen posle 12 godina i da će svi zahtevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u Zakon“, rekao je Berjani i dodao da su razlozi što Zakon o nafti nije donešen tako dugo lični interesi i birokratija, koji su prema njegovim rečima eliminisani.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara goriva godišnje, a uglavnom se uvozi iz Grčke, Srbije i Bugarske.

Marko
23. Jun 2021.
U Srbiju 168 dinara što je oko 1.43 euro centi dakle ovde je najjeftinije gorivo.