Rast cene kvadrata na Kosovu smanjio potražnju za stanovima

Radnci na građevini
Izvor: pixabay

Cene stanova naglo su porasle, što je dovelo do pada potražnje na tržištu nekretnina, a povećanje cena negativno je uticalo i na građevinske kompanije i na one koje se bave prodajom građevinskog materijala, prenosi Koha.

Rast cena građevinskog materijala odvratio je mnoge od planova za izgradnju kuća. Visoke cene uticale su posebno na kompanije koje se bave niskom gradnjom.

Vlasnik građevinske kompanije Fidan Binaku kaže da je ove godine manja potražnja za gradnjom.

"Povećanje cena građevinskog materijala utiče na mala preduzeća. Smanjena je potražnja kupaca za gradnjom kuća, jer se cena građevinskog materijala višestruko povećala", kaže Binaku.

Vlasnik kompanije "Eurometal" Njazi Musljiu kaže da je zbog pandemije koronavirusa cena metala naglo skočila, što je uticalo ne samo na kompanije koje se bave ovom delatnošću nego i na čitavu ekonomiju.

"Bilo je raskida ugovora i ogormnih gubitaka, a sektor se suočio i sa rastom cena između 70 i 120 odsto za neke proizvode na berzi", naglasio je Musljiu.

Vlasnik skladišta građevinskog materijala Gezim Ramadani kaže da je došlo do smanjenja potražnje na tržištu.

"Glavni razlog povećanja cena je pandemija, jer rudnici i fabrike koje proizvode sirovine radile sa nepotpunim proizvodnim kapacitetima", kaže Ramadani.

Povećanje cena građevinskog materijala neposredno je uticalo na rast cena nekretnina na Kosovu.