Kancelarija za KiM osudila napad na srpskog mladića: Motiv mržnja i etnička netrpeljivost

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila napad na srpskog mladića S. P. (20) iz Gračanice, do kog je došlo sinoć na putu između Dobrotina i Donje Gušterice i pozvala nadležne da otkriju počinioce tog nedela i adekvatno ih sankcionišu, a međunarodne predstavnike da osude taj zločin iz mržnje i etničke netrpeljivosti. 

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, svedočenje S. P. da su ga trojica Albanaca napala i zadala mu više udaraca i to kada je parkirao automobil srpskih registarskih oznaka, "KG", ukazuje da je motiv napada etnička netrpeljivost i da je S. P. meta postao upravo zato što je Srbin. 

"Sa napadnutim mladićem u kontaktu su naši predstavnici na terenu, a ovaj napad ulio je dodatnu zabrinutost i nespokojstvo u srpsku zajednicu na centralnom Kosovu i Metohiji koja je gotovo svakodnevno izložena brojnim provokacijama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo još jedno svedočanstvo da antisrpska, zapaljiva retorika iz Prištine dovodi do učestalih napada na srpski narod na Kosovu i raspiruje međuetničku mržnju i netrpeljivost, nasuprot nastojanjima Beograda da gradi miran suživot na tim prostorima.