Kancelarija za KiM: U Pasjanu oboren rekord po broju novorođenih beba

Novorođene bebe u porodilištu u Pasjanu
Izvor: Kancelarija za KiM

Pet novorođenih beba u jednom danu u Zdravstvenom centru Gnjilane-Šilovo, sa privremenim sedištem u Pasjanu, novi je rekord od 2015. godine kada je ovo porodilište otvoreno, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na svet su došla tri dečaka i dve devojčice i to sa teritorije Kosovskog Pomoravlja - iz Klokota, Gornjeg Kusca, Mozgova, Zebinca i Ropotova, a prema rečima direktora ovog Zdravstvenog centra dr Zoran Perić sve prinove i njihove majke se osećaju odlično.

"Do sada smo držali rekord sa četiri rođene bebe u jednom danu, a sada smo taj broj nadmašili, na šta smo veoma ponosni. Četiri bebe rođene su prirodnim putem, a peta carskim rezom. Dan pre toga imali smo još jedan porođaj i svi su odličnog zdravstvenog stanja", rekao je Perić, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je od trenutka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio ovo porodilište 2015. godine u njemu na svet došlo više od 700 beba.

"To ne bi bilo moguće da nismo dobili jedno moderno porodilište, opremljeno najsavremenijim aparatima koji su poslednja reč tehnike, a koje nam je obezbedila Vlada Republike Srbije preko naše Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Naravno, velika je zasluga i našeg medicinskog kadra. Prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa kod nas je rođena 141 beba, a godinu pre 140. Uveren sam da ćemo ove godine te brojeve nadmašiti", poručio je Perić.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da ovaj  Zdravstveni centar daruje svaku bebu neophodnim paketićem za prve dane novorođenčeta, dok Kancelarija za KiM svaku novorođenu bebu daruje sa 10.000 dinara jednokratne pomoći "da bi i na taj način podržala roditeljstvo i pronatalitetnu politiku u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji".

Мештанин
05. Mart 2021.
Здравствени центар Гњилане-шилово са првременим седиштем у Пасјану.
Мештанин
05. Mart 2021.
И није дете из Мозгова већ из Цернице. Мајка из Мозгова је удата у Церници. Прилог има превише погрешних података.