Kancelarov brat Jens Šolc počasni doktor Univerziteta u Beogradu

Jens i Olaf Šolc
Izvor: printskrin

Nastavlja se saradnja srpskog i nemačkog zdravstva. U martu je naša delegacija boravila u Nemačkoj, a ovih dana oni su gosti Beograda. Među onima koji razmenjuju znanje sa srpskim kolegama je profesor Jens Šolc, mlađi brat aktuelnog nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je zbog svog doprinosa anesteziologiji, organizaciji zdravstvenih službi na nivou univerzitetskih bolnica i saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu postao počasni doktor Univerziteta u Beogradu, prenosi RTS.

Jens Šolc je za Dnevnik RTS-a rekao da mu je zadovoljstvo mi je i velika čast što sam izabran za počasnog doktora i za gostujućeg profesora, jer je beogradski Univerzitet cenjen.

"Ima sjajne naučnike i utoliko je veća čast što su mene izalbrali", rekao je profesor Šolc.

Kada je u pitanju saradnja srpskog i nemačkog zdravstva, Šolc ocenjuje da "naravno da saradnja postoji, pandemija nas je dodatno približila".

"Ona uvek može da se unapredi. Ministar Lončar je boravio kod nas u Nemačkoj, obišao je našu novu kliniku. Imao je priliku da se uveri u nivo medicinske usluge, upozna naše lekare. Imaću priliku da obiđem, kao uzvratnu posetu novi Кlinički centar Srbije. Imao sam čast da razgovaram sa dekanom Medicinskog fakulteta, kolegom koji drži katedru anesteziologije, studentima. Važno je istaći radoznalost studenata, koji hoće da steknu znanje i u tome vidim veliku šansu za saradnju - između naših i vaših studenata, naših i vaših stručnjaka", rekao je Jens Šolc.

O iskustvu o radu sa srpskim zdravstvenim radnicima, Šolc navodi da "u našoj univerzitetskoj klinici imamo 16.000 zaposlenih, potiču iz 121 države".

"Među njima su i Srbi. Cenimo njihovo obrazovanja iz medicinske struke, jedino što malo manjka je poznavanje jezika, ali to se postiže brzo.