Koha: Muškarac iz Lipljana preminuo jer nije dobio lekarsku pomoć

_hitna pomoć
Izvor: večernje novosti

Pedesetšestogodišnji muškarac iz sela Velika Dobranja u opštini Lipljan preminuo je na putu ka Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, jer mu u Hitnoj pomoći u Lipljanu nije pružena odgovarajuća lekarska pomoć zbog nedostatka opreme, prenosi Koha.

Rođaci pacijenta su tražili da se pacijentu uradi EKG, međutim dežurni lekar rekao je da ovaj aparat ne radi. Pacijent je hitno poslat u UKCK, ali je na putu ka ovoj bolnici preminuo.

"Ni ovaj aparat ne radi. Nisam ja ni direktor ni šef, oni su dužni da donesu novi EKG“, čuje se komentar lekar na video snimku koji je Koha objavila.

Nakon ovog događaja, Centar za porodičnu medicinu i Hitnu  pomoć u Lipljanu posetili su predstavnici Pokreta Samoopredeljenje. Poslanik ove partije Aljban Saljihu objavio je na Fejsbuku da je u pitanju veoma ozbiljan događaj.

"Obavešteni smo da je Centru porodične medicine u Lipljanu preminula osoba od srčanog udara koja je čekala više od sat vremena, a nije joj ponuđena pomoć ili lečenje jer nije bilo lekara, a oprema nije radila. Prikupljamo informacije o slučaju i obavestićemo vas o detaljima“, rekao je Saljihu i zatražio od organa Tužilaštva da se pozabave ovim slučajem.

Škeljzen Hajdini iz opštine Lipljan kazao je za Kohu da nije istina da je pacijent čekao duže od sat vremena, da mu je odrađen EKG i da je uredno prevezen na UKCK.

„Pacijent je primljen, urađen EKG, odveden je u UKCK, pacijent je preminuo tamo. Hitna pomoć je bila u hitnom slučaju u Gadimlju i u trenutku kada su dobili informaciju došla je i odvezla pacijenta u Prištinu“, rekao je Hajdini.

Upitan o snimku koji je objavila Koha, a na kojem se vidi dežurni lekar koji kaže da EKG ne radi, on je rekao da su u pitanju informacije koje je dao načelnik Hitne pomoći.