Ljatifi: Za Orahovac izdvojeno 191 hiljada evra manje, većina kapitalnih projekata stopirano

Smajlj Ljatifi
Izvor: Reporteri

Gradonačelnik opštine Orahovac Smajlj Ljatifi izrazio je nezadovoljstvo Nacrtom zakona o budžetskim izdvajanjima za 2024. On je za Ekonomiju onlajn rekao da budžet ne zadovoljava potrebe građana.

Ljatifi ističe da Kurtijeva vlada ne podržava aktuelne i nove projekte koji su od vitalnog značaja za ovu opštinu. On kritikuje smanjenje budžeta za kapitalne investicije, kao transfer sredstava iz godine u godinu.

Govoreći o ulaganjima u ovu opštinu, Ljatifi izražava zabrinutos da će ona stati, zbog odugovlačenja procesa.

Ljuatifi, koji dolazi iz stranke Alijanse za budućnost Kosova naveo je niz projekata koji nisu podržani, a kaže da i projekti koji su podržani nemaju dovoljno sredstava.

"Pažljivo smo pročitali nacrt zakona o izdvajanju budžeta za 2024. godinu, kao što je poznato, on je prošao u Vladi sada čak i u prvom čitanju u parlamentu i ono što smo videli, Orahovac ima samo koristi od dva nova projekta od Ministarstva kulture, omladine i sporta. Naime, projekat koji je već ugovoren i radovi su započeti, a to je Centar za kulturu, omladinu, umetnost i inovacije, koji podržava Ministarstvo kulture, omladine i sporta, kao i otvaranje koda za izgradnja gradskog stadiona, dugogodišnja tema, ali ništa se nije desilo, Prethodni ugovori su poništeni i sada se očekuje da će stadion biti izgrađen sledeće godine", kaže Latifi.

Prvi čovek Orahovca ističe da ni finansiranje projekata koje je uradila Kurtijeva vlada nije adekvatno i da iz tog razloga radovi kasne. Pomenuo je neke puteve i izgradnju obdaništa, za koje kaže da ih Vlada ne podržava, iako su obećani.

"Nemamo nove projekte, ali imamo i ugovore koje finansira Vlada Kosova i koji imaju nedovoljan budžet, kao što je put sa četiri trake, svega 600.000 evra, a ovaj projekat je počeo da se realizuje pre tri godine, ali nije zavrtšen zbog nedostatka sredstava", naveo je on. 
Dodaje da je predviđena i izgradnja dečjeg vrtića u gradu, kao i izgradnja osnovne škole.,da je ugovor za izgradnju ove škole je potpisan, ali radovi još nisu počeli.  
Ljatifi kaže da neprijateljski pristup izvršne vlasti prema opštinama nikome ne donosi dobro. 

Ističe  da opština koju vodi ove godine ima 191 hiljadu evra manje.

"Odnos između centralne vlade i lokalne samouprave, opština Kosova je trebalo da bude blizak, partnerski odnos. Opštine je  trebalo podržati jer je sa jakim opštinama i država  je jaka, a neprijateljski odnos prema opštinama, ne verujem da ide na  čast bilo koje Vlade, pa ni Kurtijeve", zaključio je  Ljatifi.