Marković: Na današnji dan 1999. godine umrlo međunarodno pravo

Predrag Marković
Izvor: Pink

Istoričar Predrag Marković rekao je, povodom 24. godišnjice od početka bombardovanja SRJ, da je napad NATO alijanse 24. marta 1999. godine zločin i da je tada umrlo međunarodno pravo.

Tada je, kaže Marković za RTS, jedna velika sila odlučila da ona ima pravo da odlučuje ko će da bude bombardovan, a ko će da bude nagrađen.

Ocenjuje da je ceo napad zločin i da je ceo taj rat zločin. 

"Čitav rat je zločin, a ne da je taj rat dobar pa su slučajno ubili malu Milicu ili spalili putnike voza u Grdeličkoj klisuri", rekao je Marković.

Bombardovanje je, podseća, počelo bez odobranja Saveta bezbednosti UN i bez pravih razloga.

"Bombardovanje televizije je jedno od najgorih nepočinstava tog rata, ali to im se vratilo, jer su oni u našem ratu zasnovanom na laži, prošli relativno jeftino", rekao je Marković. 

Onda su, kaže, osokoljeni tim prividnim uspehom, ušli u ratove u Avganistanu i Iraku gde su doživeli katastrofalan poraz.

"Oni su u Avganistanu platili za taj zločin prema nama", rekao je Marković.

I u Iraku i Avganistanu su, kaže, izvršeni strašni zločini nad civilima, ali "naš rat" kao da je bio proba za te ratove.

"Avaganistan je bio najskuplji rat Amerike i u ratovima u Iraku i Avganistanu, Amerika je prestala da bude najveća svetska sila", rekao je Marković.

Ocenjuje da su sva stradanja u Evropi tokom 20. veka počela i završila se u Srbiji.

"Kod nas sve počinje i sve se završava – prvi bombardovan grad u 20. veku u Evropi je Beograd i poslednji grad bombardovan u Evropi je Beograd. Prvi rat u 20. veku je Prvi balkanski rat", rekao je Marković. 

Prema njegovim rečima, bombardovanje gradova na severu Bačke 1999. godine, kao što je Sombor, po surovosti prevazišlo je rat u Ukrajini.