Mehaj: Postignuto mnogo u oblasti odbrane za godinu dana

Armend Mehaj konferencija
Izvor: Ekonomia Online

Ministar odbrane Armend Mehaj održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio postignuća ministarstva koje vodi za godinu dana, prenosi Ekonomija onlajn.

Pre svega je istakao Zakon o Ministarstvu odbrane, povećanje budžeta za KBS i sporazumi sa partnerskim zemljama u okviru kojih su dobijene vredne donacije

"Neka od dostignuća tokom ove godine u okviru Ministarstva odbrane su Izmene i dopune zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama u inostranstvu, kao Zakona o Ministarstvu odbrane. Izrađena su i dva nacrta zakona za Kosovske bezbednosne snage i za obaveštajne službe", rekao je Mehaj.

Dodao je da je ministarstvo sprovelo dva konkursa za zapošljavanje i "regrutovalo preko 1000 novih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga".

"Dobili smo dodatni budžet za izgradnju vojnih kapaciteta u vrednosti od 121 milion evra. Planirani budžet je realizovan  96 odsto. Ovo je izvanredno dostignuće. Samo tokom 2021. godine dobili smo 50 miliona evra donacija", rekao je Mehaj.

Istakao je da u oblasti međunarodne saradnje, ministarstvo na čijem je on čelu ima 15 sporazuma sa partnerskim zemljama.

"Potpisani su novi sporazumi sa Albanijom, Ujedinjenim Kraljevstvom. Naš fokus je na članstvu A5. Bezbednosne snage će učestvovati u 'Difender Jurop', sa preko 1.000 ljudi", rekao je Mehaj.