Ministarstvo: Analiza vode u opštini Đeneral Janković pokazala prisustvo bakterije fekalnog porekla

Kosova pres
Izvor: Kosova pres

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova u sredu nastavio epidemiološka istraživanja na terenu u opštini Đeneral Janković, gde je prethodnih dana zabeležen veliki broj slučajeva trovanja vodom, i da su u uzorcima vode pronađene bakterije fekalnog porekla, prenosi Zeri.

"Sa mikrobiološke tačke gledišta, u uzorku vode uzetom u selu Sećište prisutan je ukupan broj živih bakterija, dok je u uzorku vode uzetom u selu Goranča ukupan broj živih bakterija iznad dozvoljenih stopa i Streptokoke fekalnog porekla", navodi se u saopštenju.

Za fizičko-komičke i bakteriološke analize uzorci su uzeti u selu Goranča, na glavnoj akumulaciji koja slobodnim padom ulazi u distributivnu mrežu sela i u pojedinim privatnim kućama koje se snabdevaju vodom iz lokalnog vodovoda sela, koji su analizirani u Centru za laboratorijsko ispitivanje pri Institutu.

"Niko od meštana koji je zatražio medicinsku pomoć nije hospitalizovan i nije bilo smrtnih slučajeva", navodi se se u saopštenju.

Do sada je pomoć zbog trovanja potražilo 217 osoba, a simptomi koje su imali su groznica, bol u stomaku, umor i povraćanje.