Mirni protesti Srba na severu ušli u drugi mesec, nema odustajanja dok se ne ispune zahtevi

Kfor Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Srbi na severu Kosova i danas, na Vidovdan, nastavljaju mirne proteste ispred opštinskih zgrada, tražeći da se povuku kosovski specijalci, da odu nelegitimni albanski gradonačelnici i da se puste na slobodu Srbi koji su poslednjih nedelja uhapšeni uz upotrebu prekomerne i nepotrebne sile od strane policije.

Protesti su ušli u 31. dan, a Srbi su odlučni da ne odustanu od svojih zahteva. 

Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, ispred opštinskih zgrada u Leposaviću i Zvečanu, među okupljenim građanima vlada neizvesnost i strepnja, pre svega za bezbednost, jer se, kako ukazuju, ne zna koji će biti sledeći potezi vlasti u Prištini. 

Ispred opštinske zgrade u Zvečanu i danas su u prvom redu radnici ove lokalne samouprave koji traže povlačenje specijalnih jedinica i povratak na svoja radna mesta. 

I u Leposaviću su nastavljeni mirni protesti, a okupljeni uglavnom sede ispod suncobrana, naspram zgrade opštine. Primetno je nešto veće prisustvo pripadnika Kosovske policije, a zbog Vidovdana su i na magistralnom putu Severna Mitrovica-Raška pojačane su policijske patrole. 

Novoizbrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji je na izborima 23. aprila dobio 100 glasova, i dalje se nalazi u opštinskoj zgradi, koju nije napuštao od 29. maja. Ispred zgrade su i danas raspoređeni vojnici Kfora.

Kosovski specijalci ušli su u opštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku 26. maja, nakon što su gradonačelnici izabrani na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost birača bila samo oko 3 odsto.

Vlasti u Prištini povukle su ovaj jednostrani potez i pored upozorenja iz EU i SAD da bi gradonačelnici iz redova manjinske albanske zajednice na severu trebalo da funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija.

To je izazvalo nezadovoljstvo Srba iz ovih opština koji su započeli proteste ispred opštinskih objekata 29. maja. Od toga dana te zgrade obezbeđuju i vojnici Kfora, a zgrade su u obruču metalne ograde i delom bodljikave žice.

U poslednjih mesec dana, osmoro Srba na Kosovu je uhapšeno, a Srbi mirnim protestima poručuju da ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada od nasilnog upada policije i albanskih predsednika opština, oslobađanje uhapšenih Srba i garancije da neće biti novih hapšenja.