Muftija Trnava: Bezbednosna situacija na Kosovu nije stabilna, probleme treba rešavati dijalogom

Naim Trnava
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski muftija Naim Trnava je povodom praznika Bajrama rekao da je Kurban Bajram jedan od najvažni praznika za muslimane i apelovao na mir na severu Kosova, prenosi Teve 1.

"Opšta bezbednosna situacija u našoj zemlji nije stabilna koliko bi trebalo da bude. Na severu imamo napetu situaciju već nekoliko meseci. Vlada, kao i sve domaće i međunarodne institucije, treba da doprinesu svim svojim mogućnostima smanjenju tenzija. Svi problemi se moraju rešavati dijalogom, bez upotrebe nasilja. Cenimo rad naših institucija, međunarodne zajednice, njihov doprinos u deeskalaciji situacije i uspostavljanju reda i bezbednosti“, naglasio je on u govoru u Velikoj džamiji u Prištini.

Trnava je dodao da „Kosovo ima svoje granice, ima svoj suverenitet, ima Ustav, koji se mora poštovati u svim okolnostima, kako čuvalo nasleđe mučenika nacije“.

Prema njegovim rečima, ovaj praznik karakteriše hodočašće i rituali koji vernika približavaju Bogu.

On je izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja u porodici, kao i povećanja broja razvoda i pada nataliteta, govorio je i o sigurnosnoj situaciji, tražeći produženje situacije. Zatražio je da Vlada i međunarodne institucije rade u tom pravcu.

„Draga braćo i sestre, ovaj praznik je i društveni jer je posvećenost društvu obaveza islamske veroispovijesti da se niko ne oseća uskraćenim za materijalna dobra, zato ostanimo u solidarnosti i harmonije jedni s drugima. Loša dela su ona koja štete islamskoj veri, nasilje bilo koje vrste, preljuba, kocka, alkohol, sve je to skoro isto”, rekao je on.

Građani su dobili i poruke za mir, solidarnost, slogu i ljubavi jedni prema drugima.