Musmurati: Sve škole u Prištini dobile psihologe, vrtići će biti pokriveni kamerama

Renovirane škole na Kosovu
Izvor: Lajmi

Direktorka obrazovanja u Prištini Besiana Musmurati istakla je da je u toku proces zapošljavanja direktora i zamenika u školama na teritoriji grada i da je na konkursu, koji se realizuje uz pomoć Ambasade Britanije ostalo još 30 upražnjenih mesta, prenosi Gazeta ekspres.

Ona je naglasila i da su sve škole u Prištini dobile psihologe, dok je u planu da se u vrtićima postave nadzorne kamere.

Pojašnjava da razlog za postavljanje kamera nije narušavanje privatnosti, već podizanje bezbednosti dece na viši nivo.

"Imamo osam javnih vrtića. Bilo je i vrtića gde je polovina kamera radila, a druga polovina nije radila, ali sada novim ugovorom rešavamo sve te probleme da svi vrtići imaju odgovarajući nadzor. Ponavljam, sigurnosne kamere treba tretirati kao sigurnosne kamere za slučaj upada u vrtić ili nešto slično, a ni na koji način nisu kamere u učionici ili na mestima gde mogu ugroziti privatnost dece ili nastavnika", kaže Musmurati.

Kada je reč o zapošljavanju direktora u školama, direktorka obrazovanja u Prištini kaže da se to radi u saradnji sa britanskom ambasadom. Ona dodaje da je to među najtransparentnijim procesima u Prištini.

"Počeli smo sa novim procesom zapošljavanja direktora. Popunili smo oko 10 mesta, ima još 30 pozicija za direktore i zamenike direktora. Doveli smo ih u saradnji sa britanskom ambasadom i to je zaista bio jedan od najtransparentnijih procesa do sada koje smo organizovali i na koji sam ponosna", kaže ona.

Musmurati navodi i da im je cilj da naprave digitalni sistem za anonimno javljanje onih sa psihološkim smetnjama i tegobama.

"Pokušavamo da napravimo digitalni sistem u kome se prijavljivanje slučajeva vrši anonimno kako deca ne bi osećala pritisak prijavljivanja", rekla je Musmurati.