Načelnik Generalštaba Vojske Srbije sa novim komandantom Kfora o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Mojsilović i Ristući
Izvor: Vojska Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i aktivnostima koje se preduzimaju radi očuvanja i unapređenja mira i bezbednosti na prostoru Kosova.

Kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, general Mojsilović je u razgovoru sa komandantom Kfora naglasio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor jedini legitimni bezbednosni akter na Kosovu, i da je kao takav dužan da prvi reaguje u slučaju narušavanja bezbednosti na Kosovu.

On je ukazao da jednostrani potezi vlasti u Prištini ne doprinose smirivanju situacije na terenu i izrazio zabrinutost jer im pojedine zemlje čiji se kontingenti nalaze u sastavu Kfora pružaju pomoć u razvoju KBS.

Mojsilović je ovom prilikom generalu Ristući čestitao postavljenje na dužnost komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu na kojoj se on nalazi od sredine ovog meseca, i izrazio nadu da će se profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora nastaviti i za vreme njegovog mandata.