Najveći broj zahteva za azil u zemljama EU iz Albanije i sa Kosova

EU
Izvor: Facebook

Građani Albanije i Kosova prednjače na listi kandidata sa Zapadnog Balkana za azil u zemljama Evropske unije, u prva tri meseca ove godine, piše Glas Amerike.

Prema poslednjem izveštaju Agencije Evropske unije za azil (EUAA), broj podnosilaca zahteva iz Albanije i sa Kosova je veoma visok u poređenju sa drugim susednim zemljama, poput Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prema tom izveštaju, u martu su albanski državljani podneli 624 zahteva za azil u zemlje Evropske unije, dok je sa Kosova bilo 513 zahteva. Iz Severne Makedonije ih je bilo 340, iz Srbije 272, iz Bosne 109 i iz Crne Gore 37.

U februaru ove godine u jednoj od zemalja Evropske unije registrovano je 744 zahteva za azil albanskih državljana, dok je u januaru registrovano 648 zahteva.

Od oko 2.016 prijava albanskih državljana od januara do marta ove godine, deo je razmotren, dok su 2.752 prijave još u toku.

Ispitani slučajevi Albanaca imaju najmanji broj prizvatanja azila u zemljama Evropske unije, koji ne prelazi ni jedan odsto zahteva.

Prema podacima Agencije Evropske unije za azil tokom 2023. godine, u jednoj od zemalja Evropske unije podneto je ukupno 9.145 zahteva albanskih državljana.

Prema podacima EUAA, najveće interesovanje albanskih građana za molbe za azil, kako prošle, tako i za prva tri meseca ove godine, je u zemljama poput Francuske, Italije i Nemačke.

Pored Evropske unije, tendencija Albanaca da traže azil tokom 2022. i 2023. godine bila je i u Velikoj Britaniji, gde se procenjuje da na razmatranje čeka od 16 do 20.000 zahteva.

Ove godine broj Albanaca koji su nelegalno ušli u Englesku preko Lamanša je, prema podacima britanskih vlasti, zanemarljiv.