Nevladine organizacije osudile izjave Aleksandra Vulina o Albancima

Aleksandar Vulin u Atini
Izvor: mup.gov.rs

Grupa nevladinih organizacija i pojedinica iz Beograda i sa Kosova osudila je danas, kako su naveli, govor mržnje ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina prema Albancima i protestovali su jer on i dalje koristi reč "Šiptar" za tu nacionalnu zajednicu, prenosi Danas.

U zajedničkom saopštenju, oni su pozvali Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da reaguje i osudi upotrebu jezika mržnje i usprotivi se upotrebi tog termina za Albance.

Oni su naveli da je Vulin 20. maja u više navrata upotrebio tu reč, govoreći o Albancima, a da je njegova izjava medijima objavljena i na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Srpsko pravosuđe je 2018. godine utvrdilo da je reč ‘šiptar’ uvredljiva i označena kao govor mržnje. Uprkos tome, ministar Vulin je tu reč aktivno i dosledno koristio kada je reč o Albancima i nastavlja da to čini bez ikakvih posledica po njegov položaj u Vladi Srbije. Javnim funkcionerima koji koriste jezik mržnje nije mesto na vlasti“, dodaje se.

Nevladine organizacije su ukazale da govor mržnje podriva širenje evropskih vrednosti u društvu, kao i vladavinu prava i funkcionisanje demokratskog i tolerantnog društva.

"Kada visoki državni zvaničnici koriste govor mržnje za targetiranje određene etničke grupe, to može imati razorne posledice, jer podstiče diskriminaciju, etno-političku radikalizaciju i potencijalno dovodi do nasilja. Retorika koju je ministar Vulin koristio u svom govoru je ista retorika koju su mediji i zvaničnici koristili tokom devedesetih godina za dehumanizaciju albanskog stanovništva i podsticanje maltretiranja, kršenja ljudskih prava i na kraju ratnih zločina na Kosovu“, navodi se.

U saopštenju se upozorava da upotreba govora mržnje u slučaju visokih vladinih zvaničnika ohrabruje one delove društva koji rade protiv mira i normalizacije odnosa, kao i protiv evropske budućnosti zemalja u regionu.

Saopštenje su zajednički potpisali organizacije Aktiv, Balkan forum, BPRG, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Građanske inicijative, Centar za mir i toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, docentkinja Univerziteta u Beogradu Jelena Lončar i Kosovski demokratski institut.

Takođe, Kosovski pravni institut, Komitet pravnika za ljudska prava, Nove društvene inicijative, Odbor za ljudska prava iz Bujanovca, aktivisti Rahim Salihi, Valon Arifi, Vjolca Arifi, zatim Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova.