Ombudsman: Nedovoljno jasne odluke o eksproprijaciji na severu Kosova

ombudsman
Izvor: Gazeta Express

Povodom eksproprijacije u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kosovski Ombudsman je ukazao da odluke vlade nisu dovoljno jasne u pogledu svrhe zbog koje je eksproprijacija i izvršena, te pozvao insistucije da odluke pojasne, kako bi taj proces bio sproveden "jasno i dozvoljeno".

"Ombudsman je primetio da odluke donete pre i tokom procesa eksproprijacije nisu imale odgovarajuću jasnoću u pogledu legitimne svrhe zbog koje je eksproprijacija izvršena, što je dovelo do toga da nije u potpunosti ispunjen zakonski uslov", navodi se u saopštenju ove institucije.

Zato je Zaštitnik građana ukazao na pozitivnu obavezu institucija Kosova da preduzmu sve radnje u pravcu razjašnjenja legitimne svrhe i javnog interesa, kako bi se "intervencija na vlasničkoj imovini, u cilju eksproprijacije, izvršila jasno, vidljivo i dozvoljeno".

Mišljenje ove institucije u vezi sa procesom eksproprijacije u Leposaviću i Zubinom Potoku usledilo je nakon pritužbi građana te dve opštine, koji su se žalili na način na koji je taj proces izveden. U saopštenju se dodaje da Zaštitnik građana iznosi svoje stavove u pogledu zaštite prava svojine, kao ljudskog prava zajemčenog Ustavom

Ombudsman je primetio i da su Vlada i Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture preduzeli i druge procesne radnje u vezi sa pitanjem eksproprijacije u Leposaviću i Zubinom Potoku, izdavanjem Odluke o oglašavanju oblasti od posebnog interesa, donošenjem drugih naknadnih odluka, održavanjem javnih rasprava i donošenjem prethodnog i konačnog rešenja. Sve te radnje se zasnivaju na Zakonu o eksproprijaciji nepokretnosti, dodaje se u saopštenju.