Opština Štrpce potpisala memorandum o saradnji sa Fondacijom "Dajana Paunović": Nastavlja se borba za opstanak srpskog naroda na Kosovu

Dalibor Jevtić i Dajana Paunović
Izvor: Kosovo online

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić i Dajana Paunović, predsednica istoimene fondacije, potpisali su danas memorandum o saradnji. Predstavnici Fondacije su uručili sportsku opremu i rekvizite Odeljenju za sport, ali i obezbedili stipendiju za nastavak školovanja talentovanoj devojčici Anđeli Dogandžić iz Štrpca.

Potpisanim memorandum biće na viši nivo podignuta saradnja Opštine i Fondacije "Dajana Paunović" koja se godinama uspešno realizuje kroz pomoć institucijama i pojedincima iz Štrpca.

Predstavnici Fondacije su danas uručili i deo sportske opreme i rekvizita Odeljenju za sport, dok će drugi deo stići narednih dana. Opremu osim lopti čine i dresovi, golovi i razni drugi rekviziti koji su donacija Ministarstva za sport, Fondacije "Dajana Paunović"  i Fudbalskog kluba "Partizan".

Direktorka Fondacije je istakla da kroz donacije želi da podrži svoj narod da ostane na svom vekovnom ognjištu.

"Mi smo prisutni ovde na KiM već četvrtu godinu i kada je teško, i kada je manje teško trudimo se da budemo uz naš narod i da ga osnažimo da ostane i opstane na svojim ognjištima. Ovaj put smo došli da doniramo donaciju od Fondacije i Ministarstva za sport deci i omladini Odeljenju za sport u Štrpcu i trudimo se da osnažimo decu da se bave sportom, da iskoriste svoje kapacitete, da im obezbedimo sve što im je potrebno koliko možemo kako bi imali sretno i veselo odrastanje koliko je to moguće u ovim uslovima u kojima se nalazimo, a znamo da je jako teško" kazala je Paunović.

Istakla je da su organizovali jednu novčanu donaciju meštaninu Štrpca kome su bila potrebna sredstva kako bi otišao na transplantaciju bubrega u Belorusiju što je, kako napominje, uspešno završeno.

"Moram da se od srca zahvalim gradonačelniku Daliboru Jevtiću koji je uvek pun energije, elana, strpljenja i saradljiv kada su mnoge aktivnosti u pitanju i uvek su nam vrata ovde otvorena. Mi smo do sada imali sjajnu saradnju, ali smo sada potpisali memorandum i tako potvrdili da su naše energije, želje i ciljevi isti i u budućnosti ćemo raditi zajedno još bolje i aktivnije, koliko budemo mogli, a portudićemo se da možemo mnogo", poručila je Paunović.

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić je kazao da je danas formalizovana saradnja koja traje duži niz godina i da su zahvalni Fondaciji zbog toga što pokazuju srpskom narodu na Kosovu da nije sam bez obzira na sve izazove.

"Fondacija 'Dajana Paunović' je ovde prisutna više godina i na više načina je pomogla i Dom zdravlja i individualno naše sugrađane, a sada i naše sportske klubove, omladinu i sve ono što je važno za život i opstanak Srba na ovim prostorima i danas smo osim potpisivanja memoranduma razgovarali o temeljima naše buduće saradnje. Ono što uvek ističem pa želim i ovom prilikom jeste zahvalnost što je Fondacija 'Dajana Paunović' tu i u simboličko važnom smislu, a to je za nas jako značajno da osećamo da nismo sami u ovim teškim vremenima. Izazova je danas puno na KiM izazovi sa kojima se suočava srpski narod od kada je na vlast došao Aljbin Kurti je nešto što je uticalo da značajan broj naših sunarodnika napusti ove prostore i ovakva pomoć i podrška nije značajna samo u tom smislu same podrške i pomoći koje Fondacija pruža, već i zbog činjenice da se pokazuje da u ovim teškim vremenima postoje ljudi koji žele da nam pomognu da prevaziđemo te teške momente", kazao je Jevtić.

Kazao je da potpisivanjem memoranduma saradnju podižu na viši nivo.

"U tom smislu ćemo zajedeno sa Fondacijom nastaviti da pomažemo i na humanitaran način kao što je bila podrška i pomoć našem sugrađaninu Janićeviću koji se uspešno izlečio u Belorusiji. Zajedno sa fondacijom ćemo raditi da pomoć ide svima onima kojima je potrebna što nam puno znači, a posebno znači ljudima kojima je ta pomoć potrebna", kazao je Jevtić.

Predstavnici fondacije su danas uručili i stipendiju za dalje školovanje talentovanoj Anđeli Dogandžić iz Štrpca koja pohađa srednju muzičku školu u Lapljem selu.

Ona ističe da joj stipendija mnogo znači jer planira da nastavi da se bavi pevanjem.

"Stipendija mi puno znači jer moji roditelji nisu u mogućnosti da mi pruže materijalni iznos koji mi je pružila Fondacija 'Dajana Paunović'. Drago mi je što su mi pomogli jer se školujem u Lapljem selu u muzičkoj školi i planiram da nastavim sa pevanjem", kazala je Dogandžić.

Predsednik upravnog odbora Fondacije "Dajana Paunović" Marko Matić je istakao da im je zadovoljstvo da pomažu mlade i talentovane ljude jer je u njima  budućnost naroda koji treba da opstane na svojim ognjištima.

"Zadovoljstvo nam je da pomognemo mladu pevačicu Anđelu iz Štrpca. Uvek nam je zadovoljstvo da pomažemo mlade ljude jer u njima leži budućnost našeg naroda koji treba ovde da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima, ali ne samo to, već i da imaju svetliju budućnost od prošlosti koju smo imali. Jako je važno da prepoznamo talente jer su oni nosioci napretka i mogu mnogo da pomognu svojoj sredini da unapredi život sunarodnika i porodica. Nadamo se da će u budućnosti biti više talenata i da ćemo mi biti u mogućnosti da im pomažemo jer mislim da oni obezbeđuju dobru budućnost našem narodu", kazao je Matić.

Dajana Paunović je predsedniku opštine Štrpce Daliboru Jevtiću uručila knjigu Danka Leovca "Mihajlo Obrenović".