Organizacija "Islamik rilif" podržala mlade preduzetnike na Kosovu sa 50.000 evra

Grantovi mladima za pokretanje biznisa
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ogranak organizacije "Islamik rilif", u okviru projekta obrazovanja i preduzetništva, svečano je podelila grantove u iznosu od 50.000 evra za devet mladića i devojaka, namenjenih za pokretanje sopstvenog biznisa, prenosi Ekonomija onlajn. 

Koordinatorka projekata u tog organizaciji Jetmira Zeka objasnila je da se prvobitno prijavilo 100 ljudi, od kojih je 28 prošlo dvomesečnu obuku, koju su organizovali strani stručnjaci iz te oblasti. Prema njenim rečima, odabrano je devet najuspešnijih. 

Direktor ogranka "Islamik rilif" na Kosovu Mohamed Soliman rekao je da će ta organizacija nastaviti da podržava mlade ljude u pokretanju novih poslova, dok je program menadžer za Kosovo i Albaniju Aljbuljena Gaši-Hajrulahu navela je da je važno da mladi razvijaju svoje ideje za pokretanje biznisa. 

Grantove je dobilo troje mladih iz Južne Mitrovice, a gradonačelnik Bedri Hamza kaže da je ta opština sa "Islamik rilif" potpisala memorandum o saradnji koji premašuje vrednost od 300.000 evra.

Gradonačelnik Vučitrna Ferit Idrizi, koji je zahvalio "Islamik rilifu" na pomoći, rekao je da su sa tom organizacijom potpisani ugovori o sufinansiranju izgradnje pijace u vrednosti od 600.000 evra i subvenciji za 200 plastenika u vrednosti od 300.000 evra.

Studentkinja iz Južne Mitrovice Natira Globari, jedna od korisnica granta, ispričala je o iskustvu otvaranja biznisa i njenoj nameri da pomogne svojoj porodici.

"Imam veliku sreću što sam dobila grant koji će nam otvoriti put ka novom poslu", navela je Globari. 

"Islamik rilif vorldvajd" je međunarodna humanitarna organizacija osnovana 1984. godine u Birmingemu, u Velikoj Britaniji, gde ima svoj glavni centar.

Organizacija je prisutna u oko 45 zemalja sveta, a od 1999. godine posluje i preko kancelarije na Kosovu gde je implementirala projekte u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura.