Osamnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića

Obeležavanje godišnjice ubistva Dimitrija Popovića
Izvor: Kosovo Online

Parastosom na gračaničkom groblju i skupom pred kapelom u centru Gračanice, danas je obeležena 18. godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.

Članovi porodice, rodbina i prijatelji okupili su se i ove godine ispred kapele posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću gde su zapalili sveće i položili cveće.

Majka Dimitrija Popovića, Jorgovanka Popović skrhkana bolom kazala je da ni nakon 18 godina nije lako pomiriti se sa sudbinom.

"Kada kažu vreme leči rane, to nije tačno. Vreme ne može da zaleči ranu koja je na srcu, na duši, koja je prolila krv Gračanice. To ih je neko iz Prištine naterao da dođu i pucaju na decu u Gračanici. Veoma je teško, ne može se zaboraviti i ubicama nikada im neću oprostiti. Ovde su svi njegovi drugovi, i Dimitrije bi sada bio sa njima i imao 35 godina. I on je imao pravo na život", rekla je ona.

Stric Dimitrija Popovića i pesnik Ratko Popović podsetio je da je pre 18 godina zločinac smogao snage da Dimitrija rastavi od života, porodice, budućnosti. Uz doprinos drugova stradalog Dimitrija nastala je knjiga pod nazivom "Dimitrije sa suncem u očima".

"Dimitrije jeste otišao sa suncem u očima i sa mnogim sunčevićima svedoči o tragediji i stradanju srpskog naroda ovde na našem Kosovu. Ovaj rat je odneo oko stotinu sunčevića koji su danas Hristova vojska koji brane Kosovo kako bi ostalo srpskog dok je veka i sveta", naveo je Ratko Popović.

Književnik i predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da je Dimitrije Popović jedna od načistijih žrtava našeg doba koja se ugradila u Gračanicu, u živote svih meštana i kulturu sećanja.

"Danas duboko znamo da je on neko ko je deo nezaborava, naših života, naših porodica, naše ukupne životne realnosti koja na Kosovu i Metohiji govori da nemamo pravo na zaborav, na neučestvovanje u životu ovde, nemamo pravo da odemo i  kažemo te žrtve su bile uzaludne. Dimitrije Popović je suštinska nevina žrtva jednog zlog vremena", istakao je Rakočević.

Kapela posvećena Dimitriju Popoviću ispred zgrade Opštine uskoro će biti oslikana i predata eparhiji raško-prizrenskoj. 

U Gračanici se tradicionalno od 1.do 5. juna održava i memorijalni turnir u malom fudbalu u znak sećanja na stradalog Dimitrija Popovića.

Dimitrije Popović ubijen je vatrenim oružjem ispred kioska brze hrane u centru Gračanice 2004. godine. Za ubistvo su optuženi  Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići osuđen na šest godina zatvora.