Osmani: Važno je nastaviti subvencije, preduzeća koja vode žene imaju prioritet

Vljaznim Osmani
Izvor: Print Screen

Generalni sekretar Kluba proizvođača Kosova Vljaznim Osmani rekao je da je to udruženje početkom ove nedelje održalo informativnu sednicu zajedno sa Ministarstvom finansija, na kojoj je razmatrano kako će se sprovoditi druga deo paketa mera paketa poslovne pomoći, prenosi Koha.

On je rekao da će merom 2.1 biti subvencionisani investicioni krediti proizvođača koji želi da proširi proizvodnu liniju, sa 2 odsto od ukupnog iznosa kredita.

"Dok postoji i mera 2.4 gde se subvencioniše izvoz i stvari u vezi sa tim. Prva mera za obuku kadrova je 10.000  evra, dok učešće na sajmovima i povećanje izvoza do 50.000 evra. Ideja je da se stimuliše izvoz i poveća. Deo ove mere je i subvencionisanje i prioritet će biti dat preduzećima koja vode žene“, rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima, tokom informativne sesije Ministarstvo finansija je dalo detaljne informacije za prijavu.

Osmani je rekao da sa takvim merama treba nastaviti jer je to, kako kaže, proces koji je dobro prošao i ne treba tu stati.

"Nivo izvoza raste iz dana u dan. Rast izvoza u SAD je na zadovoljavajućem nivou i sve više raste. Imamo kompanije koje su počele da izvoze u Finsku i druge zemlje sveta. Imamo problem kvalifikovane radne snage, a ostalo je pronalaženje tržišta. U poslednje vreme imamo tendenciju ka politikama koje teže razvoju proizvodnog sektora", rekao je on.