Patrijarh Porfirije stigao u posetu Mađarskoj

Patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u trodnevnu posetu Mađarskoj. Patrijarh će sutra služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sentandreji, prenosi RTS

Patrijarh Porfirije boravi u poseti Eparhiji budimskoj povodom 100-godišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije i 20-godišnjice arhijerejskog služenja vladike Lukijana na tronu episkopa budimskih.

Svečani doček srpskog patrijarha priređen je u Ambasadi Srbije u Budimpešti, dok je u crkvi Svetog Đorđa služena doksologija.   

Patrijarh Porfirije je poručio da su u Sentandreji naši preci podigli osam velelepnih hramova, a u isto vreme su, kako kaže, živeli veoma oskudno i na taj način pokazali šta je to oko čega će oni ustrojavati svoju zajednicu.

"Koliko i kakva je bila duhovno, da kažem, identitetska svest naših i vaših predaka o važnosti očuvanja najpre duhovnog identiteta, svedoči činjenica da su u Sentandreji u najkraćem roku naši preci podigli osam velelepnih hramova, a u isto vreme su živeli veoma oskudno, može se reći siromašno u kolibama i zemunicama", rekao je patrijarh Porfirije.

Pokazali su, dodao je patrijarh, šta je to što je najvažnije za njihov život, šta je to oko čega će oni ustrojavati svoju zajednicu, svoj odnos prema Bogu, međusobne odnose, odnos prema tvorevini Božjoj ali i odnos prema drugima.

Patrijarh će sutra u 10 služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sentandreji.

Tokom posete Eparhiji budimskoj, patrijarh srpski Porfirije sastaće se sa državnim vrhom Mađarske i posetiće srpske institucije u ovoj državi.