Položeni venci na spomenik "Zašto” i spomen obeležje Milici Rakić

Polozeni-venci-zasto-beograd-nato.jpg
Izvor: RTV

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas cveće na spomenik "Zašto?” u Tašmajdanskom parku u znak sećanja na radnike RTS koji su stradali u NATO bombardovanja Jugoslavije, a položeni su venci i kod spomenika obeležja stradaloj deci, prenosi RTV.

Kod spomenika "Bili su samo deca", posvećenom Milici Rakić i deci stradaloj u bombardovanju, položeno je cveće. Poštu žrtvama agresije odali su pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević, predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Cveće su, kod biste Milici Rakić, položili i predstavnici SUBNOR, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja vojnih penzionera Srbije i drugih boračkih udruženja.

Spomenik "Bili smo samo deca“ u Tašmajdanskom parku podignut je 2000. godine u znak sećanja na 79 dece stradale tokom bombardovanja, a u više navrata je oskrnavljen.

Milica Rakić, simbol stradanja dece u NATO bombardovanju, poginula je 17. aprila 1999. godine u porodičnoj kući u Batajnici.

Na spomenik "Zašto" vence su položili članovi porodica, kolege i prijatelji poginulih radnika i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Andreja Mladenović je ovom prilikom izjavio da je 24. mart datum koga se sećamo sa velikom tugom i kada odajemo poštu onima koji su stradali tokom NATO agresije 1999. godine.

"Na ovom mestu kod Radio televizije Srbije pitamo se svake godine: Zašto? Zašto je 16 divnih ljudi moralo da strada radeći svoj posao i ne ugrožavajući nikoga? Tada je rečeno da su oni bili kolateralna šteta i da je zgrada RTS bila legitimni cilj. Ono što je usledilo nakon 24. marta 1999. godine jeste 78 dana bombardovanja, ne samo vojnih ciljeva nego i civilnih", istakao je Mladenović.

On je dodao da se infrastrukture obnavljuju, zgrade se popravljaju i grade nove, ali da se životi ne mogu vratiti.

"Okupljajući se na ovom mestu i pitajući se zašto, želimo da se ovo nikome nikada ne dogodi. Svedoci smo da se takve stvari i danas dešavaju i to nedaleko od nas. Još više nas boli licemeran stav i ono što izjavljuju predstavnici NATO, da je njihova akcija „Milosrdni anđeo” bila opravdana, jer je sprečavala genocid", rekao je Mladenović.

Dodao da je suština u tome da su imali nameru da otcepe deo teritorije suverene i samostalne države i da su u tome delimično uspeli, uspeli su da tamo lociraju svoje snage i da već 23 godine drže tu teritoriju države Srbije.

"Nijedno stradanje čoveka nije opravdano kada imate takvu vrstu agresije koja se nama desila pre 23 godine. Uz poštu i sećanje na sve stradale tokom 78 dana NATO agresije i ove godine poruka je da se ovo nikome nikada više ne desi", kazao je Mladenović.

U ime porodica poginulih radnika RTS, Miroslav Medić je istakao da se 24. marta sećamo kao dana kada je počelo zločinačko bombardovanje naše zemlje.

"Mesec dana posle 24. marta bombardovana je i zgrada RTS. Tada je poginulo šesnaestoro naše braće, rođaka, prijatelja i kolega. Razorena je zgrada iako su znali da u njoj svake noći ima između 150 i 160 ljudi. I danas se pitamo kao i pre 23 godine zašto je to moralo da se desi", rekao je Medić.