Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici

crkva
Izvor: RTK2

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda.

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Sv. Nedelje u Gornjoj Gušterici, sagrađenoj 1985. godine, obeležena je crkvena slava. O značaju praznovanja govorio je paroh donjogušterački, protojerej Zoran Filipović.

“Za meštane ovog sela mnogo znači da ih Sveta Nedelja sačuva od zlih vremena, nevremena i da im Bog podari zdravlje. Ova crkva je veoma značajna za ovaj narod da ostanu i opstanu, ovo je vid pravoslavlja i čuvanja vere i naroda”, istakao je Filipović.

Nakon liturgije odabran je domaćin slave za narednu godinu, što svedoči o veri i tradiciji ovdašnjih meštana.

“Mi smo ove godine domaćini. Velika nam je čast što nastavljamo tradiciju i mnogo mi je drago što smo se okupili u ovom broju. Nadam se da će sledeće godine biti još više naroda”, istakao je Boban Stevanović, ovogodišnji domaćin.

Mnoštvo naroda obrelo se na liturgiji i litiji, prisećajući se prošlih vremena i saborovanja.

“Ranije se obeležavalo drugačije, bilo je više naroda, sada zbog korone je to drugačije, manje je naroda. Narod dolazi jer je Sveta Nedelja veliki dan i praznik, ja redovno dolazim, pešaka dolazim iz Gračanice. Volim da dođem i poklonim se”, kazala je Dragana Zelenović.

“Verujem u Boga i meni ovo mnogo znači. I čišćenje, spremanje i ovaj dan i to što se narod sakupio da proslavi sa nama. Ja sam ovde prvi put na liturgiji. Ovo mnogo znači i za ovaj narod i za lično mene", dodaje Zorica Stevanović.

“Ranije je bilo isto ovako, možda je bilo više slobode i više naroda. Crkva je bila u rupi, selo se dogovorilo i onda napravilo crkvu. Tradicija je ostala, poštuje se ovaj dan”, pojašnjava Živorad Simić.

U porti crkve se tokom prethodnih godina održavao prigodan kulturno-umetnički program. Ove godine je, usled pandemije koronavirusa, izostao.