Rode sleću uprkos koroni: U srpskim sredinama na Kosovu u tri meseca rođeno 210 beba

porodilište
Izvor: Kosovo Online

U srpskim sredinama na Kosovu u prvom tromesečju ove godine rođeno je 210 beba, a sa odeljenja ginekologije u Severnoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu kažu da je ovo period kada su se porađale žene koje su ostajale u drugom stanju na samom početku pandemije koronavirusa i da je u poslednjih mesec dana broj trudnica koje se javljaju u porastu.

Početak pandemije lane uticao je na to da u odnosu na prvo tromesečje prošle godine broj novorođenčadi u srpskim sredinama na Kosovu bude neznatno manji, za osam.

Po rečima glavne sestre Odeljenja ginekologije u Severnoj Mitrovici Olivere Elek sa pojavom prvih zaraženih na ovom prostoru sredinom marta prošle godine, parovi su bili u strahu da li će koronavirus biti opasan za njihovo potomstvo.

"Ove godine rođeno je 110 beba što je u odnosu na prošlu godinu 20 beba manje. Uzrok za to je epidemiološka situacija koja vlada ovde, ali u celom svetu. Poštujemo sve mere koje su na snazi,veliki broj koleginica je primio vakcinu. Trudimo se da ostanemo zdrave i vodimo računa o svim pacijentima na našem odeljenju, ali i o trudnicama koje dolaze na svoje redovne kontrole jer nam je njihovo zdravlje i zdravlje njihovih beba na prvom mestu", rekla je Elek.

U porodilištu u Gračanici je u prva tri meseca ove godine rođena 61 beba, dve više nego u istom periodu prošle godine.

"U odnosu na prošlu godinu kada je rođeno 59 beba, ove godine je u prva tri meseca rođena 61 beba. Relativno smo zadovoljni s obzirom da je u poslednjih mesec i po dana stagnirao broj porođaja, ali očekujemo da će se krajem ovog i početkom sledećeg meseca povećati broj porođaja", rekao je za naš portal prof. dr Nenad Šulović upravnik Ginekološko-akušerske klinike KBC Priština sa sedištem u Gračanici.

Šulović ističe da se sve mere na snazi poštuju i da nisu imali veći broj zaraženih pacijentkinja.

"Moramo da se prilagodimo situaciji. Jesmo u skučenim uslovima, ali smo uspeli da obezbedimo deo za izolaciju ukoliko dođemo u kontakt sa kovid trudnicama. Srećom nismo imali veliki broj, nas i naše trudnice je kovid zaobišao. Imali smo tri kovid trudnice i samo jedna se porodila ovde kod nas", zaključio je Šulović.

Lepe vesti stigle su iz porodilišta u Pasjanu gde je broj rođenih beba uprkos koronavirusu u značajnom povećanju.

Ginekolog iz bolnice u Pasjanu Marina Jovanović rekla nam je da je za više od 30 odsto povećan broj novorođenih beba u toj ustanovi.

"U prvom tromesečju rođeno je 39 beba, od tog broja je prirodnim putem rođeno 23 bebe i 16 carskim rezom. U prošloj godini u prva tri meseca rođeno je 27 beba. Ovaj trend će se sigurno nastaviti s obzirom na povećan broj trudnica koje su se našem odeljenju javile tokom proteklog meseca", rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima posebna pažnja posvećena je zaštiti trudnica od koronavirusa.

"Na našem odeljenju imamo pet ginekologa i jednog doktora na specijalizaciji, uz to imamo i tri anesteziologa i što se ljudskog resursa tiče potpuno smo zadovoljni. Primenjuju se sve epidemiološke mere i odeljenje ginekologije je maksimalno zaštićeno. Pacijentkinje se testiraju prilikom prijema na odeljenje. Postoji i posebna zgrada gde se eventualno smeštaju kovid pozitivne osobe i do sada nismo imali težih slučajeva upravo zahvaljujući kako našoj tako i odgovornosti naših pacijentkinja", kazala je Jovanović.

Tokom 2020. godine u srpskim sredinama na Kosovu rođeno je više od 920 beba. Koronavirus i nestabilna situaciju uvek utiču na broj novorođenčadi, ali trend da se više dece rađa u tri porodilišta gde se mahom porađaju srpskinje sa Kosova ginekolozi očekuju i ovoj godini.