Sejdiu: Do kraja godine i više od 200 lekara će otići u inostranstvo

Peljurat Sejdiu
Izvor: Printscreen

Više od 180 lekara otišlo je sa Kosova u zapadne zemlje, a osim lekara Kosovo napuštaju i medicinske sestre raznih oblasti koje pronalaze rešenja za odlazak preko nemačkih kompanija. Peljurat Sejdiu iz Lekarske komore Kosova rekao je za Ekonomija onlajn da je putanja odlaska lekara sa Kosova značajno povećana, kao i da su prognoze da će do kraja godine otići i više od 200.

"Broj odlaska kolega koji odlaze sa Kosova je sve veći. Očekujemo da se približimo prognozi koju imamo na početku godine da će otići oko 200 lekara, što je veliki broj i što je zabrinjavajuće, ali zabrinutost počinje da raste kada vidimo da odlaze specijalisti. Trenutno to ne stvara probleme, ali za pet godina hoće jer ti ljudi moraju da zamene nas koji odlazimo", rekao je Sejdiu, dodajući da to stvara lošu sliku za buduće generacije. 

Sejdiu je govorio i o pristupu i naglasio da Vada treba da radi na tome da smanji trend napuštanja Kosova. 

Aljbuljene Šalja iz kompanije koja se bavi zapošljavanjem medicinskih sestara kaže za Ekonomija onlajn da je interesovanje za odlazak u inostranstvo poraslo u poslednja tri meseca.

Prema njenim rečima, to se radi zbog dobrih uslova za rad i život. 

"Interesovanje za mlade je dosta poraslo, mi se bavimo ovim poslom već tri godine, ali poslednja tri meseca je dosta poraslo interesovanje. Ne samo da su tu da uče jezik, idu na različita mesta", rekla je ona. 

U poslednja tri meseca se znatno povećao broj ne samo medicinskih sestara, već i drugih profila koji žele da idu, kao i da je to povezano sa trenutnom situacijom na Kosovu.