Sejdiu: Kosovo nema dovoljno lekara medicine rada

medicina rada
Izvor: Reporteri

Od oko 4.800 lekara na Kosovu, samo 20 je specijalizovano za medicinu rada, dok specijalizacije za tu granu medicine nisu otvarane više od dve decenije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu kaže da su četiri lekara medicine rada već otišla u penziju, a da je većina ostalih pred penzionisanjem.

Kako je naveo, Kosovo je među retkima u svetu koje nema spisak profesionalnih bolesti, a od lekara medicine rada nema pozvanijih da se bave tom granom medicine, koja se fokusira na održavanje zdravlja radnika, uključujući prevenciju i lečenje bolesti i povreda.

Prema podacima Inspektorata rada na Kosovu, u 2021. godini devet građana je poginulo na radu, 40 je zadobilo teške, a 139 lakše povrede. U periodu od 2016. do 2020. godine, 74 građanina su umrla na radu, dok je 530 povređeno.

Nacionalni centar za medicinu rada, čije je sedište u Đakovici, trenutno radi samo sa jednim lekarom, koji u martu odlazi u penziju, kaže direktor Ljuan Nagavci.

Za 20 godina samo pet specijalizacija za lekare medicine rada

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštava da je na poslednjem konkursu specijalizacija, 2020-2021. godine, dodeljeno pet mesta za specijalizaciju iz medicine rada koja traje četiri godine.

"Specijalisti su u martu 2021. godine započeli program specijalističkog obrazovanja. Naravno, bilo bi dodeljeno više mesta, ali je interesovanje lekara bilo za toliko mesta", kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.