U Americi uhapšen muškarac albanskog porekla zbog terorističkih pretnji

terorizam
Izvor: B92

Muškarac albanskog porekla Ridon Kola zbog pretnji pre održavanja današnje parade na Dan Svetog Patrika u Jonkersu, u Americi suočava se sa federalnim optužbama, a optužen je da je pretio da će tokom parade ubiti policajce i gradonačelnika.

Gradonačelnik Majk Spano kazao je da je to obično ono što teroristi žele da urade, odnosno oni žele da terorišu naše umove, misli i da uplaše ljude, javio je Si-Bi-Es.

Istraga je otkrila uznemirujuće pretnje na društvenim mrežama. Kola je navodno izrazio podršku radikalnom islamskom ekstremizmu.

Ef-Bi-Aj navodi da je ovog meseca poslao poruku direktno policiji Jonkersa, u kojoj je napisao: "Presrešću policajce iz Jonkersa i njihove šefove duž ulice Maklin. Biće to scena užasa... Alahu Akbar".

Taj 32-godišnjak živi u blizini rute gde se održava parada i ranije su ga ispitivali organi za sprovođenje zakona.

Ovog puta, pripadnici združene operativne grupe Ef-Bi-Aj NIPD za borbu protiv terorizma presreli su i uhapsili Kola.

U petak se suočio sa sudijom u saveznom sudu, a američki tužilac je rekao da je upravo ovog meseca Kola hvalio Sajfula Saipova, nazivajući ga svojim bratom.

Saipov služi doživotnu kaznu jer je kamionom pregazio i ubio osmoro ljudi i povredio 15 njih u terorističkom napadu na biciklističkoj stazi na Menhetnu na Noć veštica 2017. godine.