Od početka godine više od 19.000 turista posetilo Skadar, grad dobio prvi semafor

Skadar dobio semafor
Izvor: Kosovo Online

Nepunih godinu dana, pošto je posle više od tri decenije stranka aktuelnog premijera Albanije Edija Rame na lokalnim izborima u maju 2023. godine preuzela vlast u gradu na Bojani, predizborna obećanja tadašnjeg kandidata, a sadašnjeg gradonačelnika Skadra Beneta Becija, uveliko se realizuju.

Rezultati rada Becijevog kabineta vidljivi su na svakom koraku. Asfaltirane su pojedine ulice, sređen je saobraćaj u gradu, napravljene su biciklističke staze koje do sada nisu postojale iako Skadar drugačije zovu i grad bicikla.

Veliko spremanje grada počelo je sređivanjem fasada na starim stambenim zgradama, u toku je rekonstrukcija i nekoliko škola, pa Skadar danas izleda kao jedno veliko gradilište. Trenutno se radi i na uređenju ulaza u grad kako bi se smanjile saobraćajne gužve.

Sve to bi možda i manje bilo primetno da grad nije dobio novu uličnu rasvetu i prvi semafor. Semafor je nedavno postavljen na jednoj od raskrsnica u centru grada, u bilzini pešačke zone pored poznatog hotela Rozafa, jedinog koji je postojao u vreme komunzima.

Grad se danas promiviše kao jedan od najlepših u Albaniji. Za prvi kvartal ove godine gradsku tvrđavu, u kojoj je po predanju sazidana naša Gojkovica, a albanska Rozafa, posetilo je više od 19.000 turista iz svih krajeva.

Imajući u vidu da se Skadar nalazi na istoimenom jezeru, u blizini Jadranskog mora, da ima tri reke Drin, Bojanu i Kir nova gradska vlast, za potrebe nautičkog turizna kupila je i dva turistička brodića koji će goste za sada voziti po Skadarskom jezeru i reci Bojani.