U Leposaviću obeležen Dan pešačenja, mladi planinari "osvojili" vrh Kamilja

U Leposaviću obeležen Dan pešačenja 
Izvor: Kosovo Online

Planinarski klub "Kopaonik" danas je organizovao Dan pešačenja u Leposaviću, a tim povodom grupa ljubitelja prirode, među kojima većina deca, krenuli su peške od Hrama Svetog Vasilija Ostroškog do vrha Kamilja. 

Radoljub Knežević, član Upravnog odbora Planinarskog saveza Srbije i dugogodišnji predsednik Planinarskog kluba "Kopaonik", ponosan je što su najmlađi uzeli najviše učešća u pešačenju. 

"Dan pešačenja je tradicionalna aktivnost na nivou Republike Srbije i Planinarskog saveza Srbije. Širom Srbije se organizuje u raznim gradovima i mestima sa nekim najlepšim vrhovima, najbližim samim gradovima i destinacijama koje su dostupne za što masovnije okupljanje i izlazak u prirodu. Drago mi je što su najmlađi uzeli najviše učešća, što je prvenstveno namenjeno za mlade, da afirmišemo mladost da izađu u prirodu i da upoznaju svoju okolinu u kojoj žive", kazao je Knežević. 

On je dodao da su odabrali najbližu destinaciju, vrh Kamilja koja je prilagođena svim uzrastima. 

"Danas je destinacija Kamilja 906 metara, visinska razlika planina je oko 500 metara, a dužina staze osam kilometara. Jedna lagana i fina šetnja, sa jednim predivnim vidikovcem samog mesta Leposavića", istakao je Knežević. 

Andrej Pešaković jedan je od najmlađih pešaka na današnjoj akciji kazao je da vili planinarenje jer tako upoznaje prirodu i planine. 

"Planinarim tri godine i to volim, jer mi je zabavno, penjem se po planinama i otkrivam nove lokacije. Lepo je, vidim drveće, reke, planine", rekao je kratko Pešaković. 

Knežević dodaje da je i jedan od ciljeva manifestacije da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava. 

"Afirmacija za planinarstvom i bavljenje planinarstvom i boravak u prirodi. Da se otrgnemo od tehnoloogije današnjice i mobilnih telefona i sve što nas okružuje u svakodnevnici. Prvenstveno boravak u prirodi i upoznavanje okoline u kojoj živimo", rekao je Knežević. 

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS pod sloganom "Korak bliže zdravlju" želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.