U Leskovcu obeležen dan početka bitke na Paštriku

Dan početka bitke na Paštriku
Izvor: Screenshot RTS

Kraj spomen-obeležja u centru Leskovca, veterani rata i udruženja boraca obeležili su dan početka bitke na Paštriku, preneo je RTS.

Kao deo 549. motorizovane brigade, u bici je učestvovalo više od 3.000 Leskovčana, a borci predlažu da se 26. maj ubuduće u Srbiji obeležava kao Dan Paštrika.

Bojan Petković jedan je od 3.000 boraca iz Leskovca i okoline koji su u 549. motorizovanoj brigadi pod komandom legendarnog generala Božidara Delića učestvovali u prvim borbenim redovima u bici na Paštriku.

"Ponosno smo služili i za svoju zemlju smo služili i uvek ćemo ako treba“, kazao je Petković.

Pre 24 godine, 26. maja, počela je jedna od najznačajnijih bitaka tokom NATO agresije.

Pod tepih bombama i neprestanim pešadijskim napadima višestruko nadmoćnijeg agresora borci sa Paštrika nisu se povukli ni za pedalj sa granične linije prema Albaniji, podseća RTS.

"Bilo je žestoko, ali imali smo cilj da odbranimo svoju državu Srbiju u čemu smo i uspeli", ističe učesnik bitke Dejan Stojanović.

Njegov saborac Radoslav Radenković kaže da ima samo jednu poruku:

"Da čuvamo našu Srbiju".

Boračka udruženja i veterani rata prvi put su polaganjem venaca i prigodnim programom obeležili početak bitke.

Namera im je da se od ove godine 26. maj obeležava u Srbiji kao Dan Paštrika.

"Imamo 32 žrtve iz Leskovca i okoline Jablaničkog okruga, to treba da nastavimo, to treba grad da preuzme to treba zajedno sa 549. brigadom da nastavimo sa udruženjem Besmrtni puk da proslavljamo“, rekao je organizator manifestacije Saša Stevčić.

Dodaje se da Dan Paštrika treba da postane simbol herojstva i patriotizma pre svega zbog generacija koje dolaze.