U poslednje tri godine posao u Bujanovcu dobilo 70 Albanaca i troje Srba

Posao
Izvor: Reporteri

Od dolaska albanske koalicije na vlast u Bujanovcu i Nagipa Arifija na mesto predsednika opštine 27. jula 2020. godine, 70 ugovora za posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi podeljeno je Albancima, dok je za to vreme zaposleno svega tri Srbina i dva Roma, saznale su Bujanovačke na osnovu zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja.

Po zvaničnim podacima iz Opštine, tokom nešto više od tri godine vlasti albanskih stranaka u Bujanovcu, posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi dobilo je ukupno 75 građana, od kojih su 93,3 odsto Albanci, prenose Bujanovačke.

Ogromna disproporcija u etničkoj strukturi zaposlenih je toliko očigledna, imajući u vidu zvanične podatke sa prošlogodišnjeg popisa po kojima stanovništvo opštine čine 62 odsto Albanaca i 25,5 odsto Srba.

Od petoro Srba i Roma zaposlenih u ovom periodu niko nije dobio posao za stalno, već su u radni odnos primani isključivo na određeno vreme. Ove godine je tako primljen jedan Srbin, kao i prošle i 2020. godine. Za Rome je bilo mesta ove i prošle godine.

Na drugoj strani, Albanci su zapošljavani i za stalno. Od 70 ugovora, na neodređeno vreme dobilo je 10 radnika.

"Najviše se zapošljavalo prošle godine tokom koje su 22 Albanca dobila posao – 5 za stalno, 17 na određeno vreme. Ova godina će, međutim, biti rekordna. Do 30. oktobra, datuma koje su Bujanovačke označile kao krajnji u svom zahtevu, zaposleno je već 17 ljudi, od kojih je 15 Albanaca. Do kraja godine brojka će narasti na ukupno 27, jer je Opština dobila saglasnost za zapošljavanje na neodređeno vreme još 10 radnika. Iz Arifijeve stranke su najavili da će još 10 Albanaca dobiti posao posle sukoba sa koalicionim partnerima, o čemu su Bujanovačke pisale", navodi se u saopštenju iz Opštine.

Međutim Bujanovačke su saznale da će prijem radnika vršiti po etničkom ključu – 6 Albanaca, troje Srba i jedan Rom.

Vladajuću većinu u Bujanovcu čine Arifijeva Demokratska partija (DP), Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua. Vlast je od 2020. godine „svealbanska“, kako su je sami akteri nazvali, tako što su posle više od jedne decenije multietničke vlasti Srbi u potpunosti isključeni.

Za sve to vreme Arifi, Kamberi i Musliju nisu propuštali priliku da optuže državu za diskriminciju Albanaca, zbog, kako navode, izostanka integracije, odnosno zapošljavanja, pripadnika ove zajednice u državne institucije, preduzeća i službe.

Podatak da je više od 90 odsto ugovora o zaposlenju u Opštinskoj upravi podeljeno Albancima za tri godine, međutim, takođe pokazuje diskriminaciju, ali nad Srbima i Romima u Bujanovcu.