Udvostručeni zahtevi za dobijanje albanskog pasoša, najveće interesovanje sa Kosova

pasoši.jpeg
Izvor: Ekonomske vesti

Interesovanje za dobijanje albanskog državljanstva sve više raste o čemu govore podaci da je 2019. godine, podneto 485 zahteva za dobijanje albanskog državljanstva, u prvih šest meseci 2022. godine podneto ih je 834, prenosi Telegrafi.

Zamenik albanskog ministra unutrašnjih poslova Andi Mahila kaže da je broj zahteva više nego udvostručen, kao i da je najviše zahteva stiglo sa Kosova.

"Najveći broj zahteva dolazi od građana Republike Kosovo, i tu ima mnogo razloga. Zatim slede zahtevi turskih državljana, zahtevi državljana drugih zemalja koji su u braku sa albanskim državljanima, mali broj su državljani EU koji godinama žive i rade u Albaniji", rekao je Mahila.

On je istakao da je zakon o državljanstvu  dao mogućnost da se koristi albansko državljanstvo čak i po poreklu, nagalsivši da oni građani, čiji su roditelji imali albansko državljanstvo, danas dobijaju albansko državljanstvo po jednostavnijoj proceduri.

Kako se navodi, da bi strani državljanin dobio albansko državljanstvo, mora da boravi u Albaniji 7 godina bez prekida. U slučaju braka sa albanskim državljaninom, on ili ona moraju ostati u zemlji tri godine da bi imali priliku da podnesu zahtev za državljanstvo.