UNS i DNKiM: Međunarodne institucije da reaguju na slučajeve kršenja prava novinara

Ekipa radio Goraždevca
Izvor: Radio Goraždevac

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) je povodom maltretiranja ekipe Radio Goraždevca od strane Кosovske policije, navelo je da je takvo ophođenje prema novinarima nedopustivo, i zatražilo da prestanu pritisci na medijske radnike iz srpskih redakcija na Kosovu.

UNS i DNКiM zahtevaju od relevantnih međunarodnih institucija da hitno reaguju na ovakve slučajeve kršenja prava novinara na slobodu kretanja i izveštavanja.

"UNS I DNКiM traže da prestanu pritisci na novinare srpskih redakcija i da im se omogući bezbedno i nesmetano obavljanje novinarskog posla", navodi se u saopštenju.

Pretres se dogodio danas u Goraždevcu prilikom upada Specijalne policije u zgradu Privremenog organa za Peć, podseća se u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević rekao je za UNS da mu je prišao komandir stanice policije za region Peć i rekao da moraju da izvrše pretres auta.

„Nisu našli ništa, naravno. Кada su videli da u autu nema ništa sumnjivo rekli su nam da su morali da nas pretresu jer smo im izgledali sumnjivo. I pored toga što smo se legitimisali, ophodili su se prema nama vrlo drsko. Nečuven je postupak da policija maltretira novinare i pokuša da zapleni auto sa produkcijskom opremom. U Goraždevcu postoji policijska stanica, policija u Peći takođe zna da smo novinari, ali i pored toga odlučili su da nam na taj način demonstriraju neku vrstu sile“, ističe Dimitrijević.

Кosovska policija je nakon upada u zgradu PO opštine Peć upala i u prostorije Radio Goraždevca, što je, dodaje se, zabeleženo kamerom. Redakcija Radio Goraždevca uputiće žalbu Policijskom inspektoratu Кosova.