UNS protestuje zbog maltretiranja ekipe Radio Goraždevca

UNS
Izvor: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu protestuje zbog ometanja rada i neovlašćenog legitimisanja novinarske ekipe Radio Goraždevca u kojoj su bili glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević i snimatelj Milić Petrović i traži da policija pronađe osobe koje su maltretirale novinare, prenosi UNS.

U zajedničkom saopštenju traži se od tužilaštva da preispita odluku da nema mesta pokretanju istrage i smatraju da se radi o pokušaju zastrašivanja novinara od strane osoba čiji identitet mora da utvrdi policija.

Darko Dimitrijević, koji je i predsednik UNS-a na Кosovu i koji jesa kolegom pravio prilog u Rugovskoj klisuri, rekao je UNS-u da se pored njih zaustavilo vozilo iz kojeg je izašla nepoznata osoba u maskirnim pantalonama i na albanskom jeziku im tražila dokumenta.

Nakon što su mu rekli da su novinari Radio Goraždevca postao je agresivan, kaže Dimitrijević i dodaje da je nakon toga iz automobila izašla i druga osoba.

Dimitrijević dodaje da je on odbio da pokaže dokumenta, a da je kolega Petrović pokazao novinarsku legitimaciju iako su na automobilu bile vidljive pres oznake.

"Pitao sam da li su policija, ali nisam dobio nikakav odgovor. Imao sam osećaj da je muškarac u maskiranim pantalonama bio spreman da me udari. To je trajalo četiri, pet minuta, nakon čega su besno zalupili vrata i otišli", rekao je Dimitrijević UNS-u.

Prema njegovim rečima, više puta su snimali u Rugovoskoj klisuri, ali je ovo prvi put da su "doživeli maltretiranje", što je, smatra on, pokazatelj kako deo albanske zajednice gleda na Srbe.

"Čim su videli automobil beogradskih registarskih oznaka i kameru vratili su se 100 metara u rikverc da se raspravljaju i obračunavaju s nama”, naveo je Dimitrijević.